stereometria
Chvdy: sześcian o krawędzi długości 3 przecieto płaszczyzną przechodzącą przezs prezkątną podstawy i
tworząca z płaszczyzną kąt α. oblicz pole otrzymanego przekroju dla:
| | 9 | |
a) α=45 odpowiedź to |
| *√2 |
| | 2 | |
b) α=60 odpowiedź to 6(
√6−1)
prosze o pomoc w rozwiazaniu
15 mar 20:42
Chvdy: podbijam
15 mar 21:15
Chvdy: proooooooooooooooooooooooooooooooosze
15 mar 21:45
Chvdy: podbijam
16 mar 20:23
17 mar 17:36
Chvdy: chodzi mi głównie o podpunkt b. pomoze ktos?
17 mar 17:42
Chvdy: ooo super dzięki. nie zauważyłem że odpowiedziałaś. ratujesz mnie
17 mar 17:44
Chvdy: a mam pytani w wktórej zakładce znalazłas to zadanie?
17 mar 17:48
Eta:

a) przekrój jest trójkątem BDE
|BD|= a
√2= 3
√2
z trójkąta OCE o kątach 45
o, 45
o, 90
o
| | 3√2 | |
|OE|= h= |OC|*√2 = |
| *√2= 3
|
| | 2 | |
| | 9√2 | |
P( przekroju)= P(ΔBDE)=............. = |
|
|
| | 2 | |
w przykładzie b) ........ sam pomyśl, dlaczego przekrojem jest trapez równoramienny?
podpowiedź do uzasadnienia ( sprawdź wartość funkcji cos α )
Powodzenia
17 mar 17:53
17 mar 17:58
Chvdy: sprawdizałem to w ten spośób ze wyliczyłem z sinusów i cosinusów wysokosć tak jakby trójkata
który byłby przechylony i wyszła wieksza niż 3 wiec mui on wychodzić poza sześcian ciezko mi
to wytłumaczyc pisząc ale mam nadzieje że to tez jest dobre uzasadnienie
17 mar 18:04
Chvdy:

| | 3√2 | |
podstawa niebieskiego trapezu to |
| wyliczmy z sinusów i cosinusów 60 jego boki i to |
| | 2 | |
| | 3√6 | |
jest jeden któy jest pod kątem prostym |
| a to jest więcej niz 3 dlatego wychodzi |
| | 2 | |
jakby poza sześcian i przekrojem sześcianu jest trapez

moze być
17 mar 18:16