ii
klAUDIA: .ROZIWAZ ROWNANIA : 1)X2 −4=0 2)X2−49=0 3)X2−3=0 4)X2+5X=0 5)−2X2+5X=O 6)X2=3X+2=0 &)X2−7X+6=0
*X2−8+7= ()X2+X+1=0 10)2X2+3−1=0
15 mar 16:20
megg:
1) x2−4=0 ⇔ (x−2)(x+2)=0 ⇔ x1=2 ⋀ x2=−2
2) x2−49=0 ⇔ (x−7)(x+7)=0 ⇔ x1=7 ⋀ x2=−7
3) x2−3=0 ⇔ (x−√3)(x+√3) ⇔ x1=√3 ⋀ x2=−√3
4) x2+5x=0 ⇔ x(x+5)=0 ⇔ x1=0 ⋀ x2=−5
5) −2x2+5x=0 ⇔−x(2x+5)=0 ⇔ x1=0 ⋀ x2=−52
6) x2=3x+2 ⇔ x2−3x+2=0; Δ=1; x1=1 ⋀ x2=2
7) x2−7x+6=0; Δ=25; x1=−1 ⋀ x2=6
8) x2−8+7=0(?) a nie raczej x2−8x+7=0? Δ=36; x1=1 ⋀ x2=7
9) x2+x+1=0; Δ<0 − brak miejsc zerowych
10) 2x2+3−1=0(?) a nie raczej 2x2+3x−1=0?; Δ=17; x1=−3−√174, x2= −3+√174
16 mar 23:28