Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego
sankeys: Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego, którego wysokość ma długość 6 cm.
prosze o odpowiedz
pozdrawiam
15 mar 11:35
Basia:
wylicz a i podstaw do wzoru na pole i obwód
L = 3a
15 mar 14:54
sjesta: ale jak mam wyliczyc a ?
15 mar 15:17
sjesta: wie ktoś ?
15 mar 16:41
sjesta: bo pole i obwód wiem jak obliczyć tylko nie wiem jak to a obliczyć
15 mar 16:50
dero2005:
a
√3 = 12 |:
√3
| | 12 | | √3 | | 12√3 | |
a = |
| * |
| = |
| = 4√3 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
15 mar 17:02