oblicz równanie
monika: log(x−1)+log(x−2)=log(x+2)
prosze pomóżcie mi to rozwiązać


!PILNE
15 mar 19:55
?: Log(x−1)+log(x−2)=log(x+2) − ustalasz dziedzinę:
x−1>0 x−2>0 x+2>0
x>1 x>2 x>−2 D∊(2;+
∞) (część wspólna)
log(x−1)+log(x−2)=log(x+2)
(x−1)(x−2)=(x+2).......dalej już chyba policzysz
15 mar 20:28
kasi : prosze obliczcie do końca bo tego nie rozumiem
17 mar 10:59
?: −mnożysz nawias przez nawias z lewej strony
następnie niewiadome dajesz na lewą stronę/wiadome na prawą...i wyjdzie dobrze

spróbuj
17 mar 11:36