funkcja kwadratowa
Nika 03: HELP

:? Wyznacz najwieksza wartosć funkcji f(x)
12 x
2 +2X w przedziale <−11, −10>.
15 mar 19:12
Nika 03: Alo

?
15 mar 19:17
Nika 03: odp powinna wyjsc f(−10)= − 70
15 mar 19:23
15 mar 19:50
Nika 03:
15 mar 20:04
Nika 03:
15 mar 20:09
Bizon: przekształć .... wyznacz miejsca zerowe ...narysuj wykres ... zobaczysz jak przebiega funkacja
w tym przedziale ...
15 mar 20:11
ceaser I: kto ci powiedział ze f(−10) ma być −70
15 mar 20:11
Nika 03: w odp tak powiedzieli
15 mar 20:17
Nika 03: to wystarczy pod x podstawic − 11

? ale i pod x
2 chyba juz tam nie
15 mar 20:21
ceaser I: f(−10)=30
f(−11)=38,5
15 mar 20:21
ceaser I: pod x2 też
(−11)2
15 mar 20:23
Nika 03: okropne zadania takie łatwe ale az głupiie
15 mar 20:25
Nika 03: ale wynik wraz inny mi wychodzi niz odp
15 mar 20:28
Basia:
| | 1 | |
f(−11) = |
| *(−11)2+2*(−11) = .... policz |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(−10) = |
| *(−10)2+2*(−10) = .... policz |
| | 2 | |
i wybierz większą (bo wierzchołek, po pierwsze wskazuje tutaj wartość najmniejszą, a po drugie
nie należy do tego przedziału)
f(−10) na pewno
nie równa się − 70
sprawdź czy dobrze przepisałaś wzór funkcji
(nawet wiem gdzie w tym wzorze jest błąd, ale nie powiem, bo
poprawnego przepisania treści
chyba można wymagać
15 mar 20:29
ceaser I: sprawdz czy dobrze podałas przykład
15 mar 20:29
Nika 03: minus jest przed ułamkiem ups
15 mar 20:31
Nika 03: a poza tym wszystko jest dobrze tylko ten minus a w odpowiedziach tak wychodzi f(−10) = −70
wyznacz najwiekszą wartość funkcji f(x) = − 12 x2 + 2x
15 mar 20:34
Basia:
no to teraz licz:
| | −b | | −2 | |
wierzchołek p = |
| = |
| = 2 nie należy do tego przedziału |
| | 2a | | −1 | |
| | 1 | |
f(−10) = − |
| *(−10)2+2*(−10) = ................. |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(−11) = − |
| *(−11)2+2*(−11)= ..................... |
| | 2 | |
teraz Ci wyjdzie tak jak w odpowiedziach
15 mar 20:37
Nika 03: f(−10)= − 12*(−10)2 +2*(−10)=
−50 +(−20)= − 70
15 mar 20:38
Nika 03: itp.. Dzieki na drugi raz zmienię znaki na poprawne
15 mar 20:39