funkcja
Nika 03: Kto mi powie?

Funkcja kwadratowa f(x)= x
2 +px+ przyjmuje wartosć ujemne wtedy i tylko wtedy
gdy x E <−1 ,3) Wykaz że p +q = −5
15 mar 19:08
15 mar 19:16
15 mar 19:22
Nika 03: f(x) x2 + px + q tam jest
15 mar 19:25
Nika 03: a wskazówka jednym miejscem zerowym funkcji f sa liczby (−1) i (3)
15 mar 19:27
15 mar 19:38
Nika 03: Pomocy
15 mar 19:50
Basia:
tam chyba ma być x∊(−1,3) ?
15 mar 20:01
Nika 03: tak taka wskazówka
15 mar 20:03
Nika 03: pod p i q podstawic trzeba te miejsca

?
15 mar 20:03
Nika 03: 

?
15 mar 20:08
Basia:
nie
f(x) < 0 ⇔ x∊(−1,3)
z tego wynika, że
f(−1) = 0
f(3) = 0
f(−1) = (−1)2+p*(−1)+q = 1−p+q = 0
f(3) = 32+p*3+q = 9+3p+q = 0
−p+q = −1
3p+q = −9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2p+2q = −10 /:2
p+q = −5
15 mar 20:09