matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.1.2011
Zadania
Odp.
0
marta_:
:::rysunek::: mam współrzędne punktu Q(5,5 ;1) i punktu O(2,5; −0,5)
1
Gustlik:
Na okręgu o promieniu 1 opisano trapez równoramienny o polu 5. Oblicz: a) długości ramion trapezu
1
krzysiek:
nie rozumiem dlaczego: cos fi −2/
√
−8
= − 2/2
√
2
=
√
2
/2
3
Caspar:
dla jakich wartości x podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego? Podaj te wyrazy.
0
Spaz:
Korzystając z tw. o pochodnej złożonej oblicz: y=e
ln
1/2
(x
2
+4)
2
Marta:
do RaFaŁkA SsSłodziaka. KoChaM Cię Głupq
NiE zŁoŚc się na mnie ! i włącz telefon
1
maslana:
8
3
√
3
*32
= U{2
3(
3
√
3
)
*2
5
}2
6(
√
3
)
=
64
√
3
3
Lukas:
mam pytanko ile jest kombinacjiw przypadku gdy mamy 4 miejsca do obsadzenia z 2 liczb, liczby moga sie powtarzac
2
pawelll:
przepraszam a zna ktos moze dobra stronke z zadaniami odnosnie granic ciągów i funkcji bo na tej jest zbyt mało do cwiczenia
21
rumpert:
Mógłby ktoś rozwiązać nierówność:
3x
2
− 2x + 1
< 0
−x
2
+ mx − 1
2
bozenawoj6:
Pomocy! proszę..... log 125 z 5 , log 2 z 144 − log 2 z 9 , 4 log 2 z 5
0
Prosze niech mi ktos to spr:
pomoze ktos http://matematyka.pisz.pl/forum/74034.html
1
marta_:
oblicz wspolrzedne wierzchołków c i d równoległoboku ABCD wiedząc że A(−5,1) B(2,−2), a przekątne AC i BD przecinają sie w pkt S(3,5;2)
0
KM:
Dana jest funkcja f(x,y)=x*y Czy funkcja f({5} x N) jest różnowartościowa i "na"?
3
Abrab:
:::rysunek::: oblicz:
0
zuzka:
:::rysunek::: 1.Ramię trójkąta równoramiennego ma 15 cm. Jaką długość może mieć podstawa tego trójkąta?
4
Melus:
(x
−3
+3)(X
−3
−3) Gdy X−
3
√
3
−2
0
Ferdynand:
Prosiłbym o rozpisanie krok po kroku
1
x
3
−3x
2
+5x−8=0
3
Z góry wielkie dzięki
1
Melus:
2
2x
= 256
13
Pawel:
tg5x
czy ktoś mógłby to obliczyć
? lim x→0
, kro po kropu co jak przekształcił
x
1
arciulka93:
Trójkąty ABC i DEF są podobne. Oblicz długości boków trójkątów ABC jeśli jego obwód jest równy 4 a długości boków trójkąta DEF są równe 5,6,7.
2
marta_:
witajcie, mam pytanie, czy mając współrzędne środka prostej mogę obliczyć współrzędne końców?
6
nieboracze:
Określ liczbę rozwiązań równości w zależności od parametru m. |x+3| = m − |m−3|
1
Sonia:
W trójkącie ABC dane są: IABI=5cm, IACI=
√
3
, I∡AI=30*. Oblicz IBCI, sinβ, sinγ.
0
Maros:
W trójkącie ABC, w którym Ikąt CABI=α, poprowadzono dwusieczną CD kąta wewnętrznego ACB, przy
IADI
czym Ikąt CDAI=β. Oblicz
.
IDBI
0
Monia:
2
√
2
W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm,sinα=
. Oblicz c.
3
2
marek:
Wykonaj działania
7
iwonka:
Znajdź wzór funkcji wykładniczej przechodzącej przez punkt (3,125)
1
marek:
Rozłóż wielomian na czynniki
6
marta_:
witajcie, w jaki sposób wyznaczyć czwartą współrzędną kwadratu ABCD,
1
adam.:
jaką moc ma silnik który poruszając się ruchem jednostajnym ciągnie przyczepę o masie 200 kg na drodze 20 m, przez 20 seknud. Współczynnik tarciia q o podłoże.
2
wnikliwy:
Hej mam problem z zadaniem:
5
iwonka:
log
3
2
8 =
2
kasia:
jak obliczyć H w czworościanie foremnym z krawędzią 6 cm?
0
Kuba.:
Rozwiąż równanie i nierówność
1
iwonka:
log
6
12 +log
6
3= log0,2 + log0,5=
0
gosc000000:
W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań równania: log
4
(2x−m)=x
8
Prosze niech mi ktos to spr:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór punktów, których współrzędne x spełniają warunki : C={x: x∊R ∧ IxI<5 ∧ IxI≥ −3}
14
Marek:
Proszę bardzo o szybką pomoc. Tylko jedno zadanie z szeregów.
0
Ania:
Ankieta dotycząca zakupu leków,udział w niej zabrało 50 osób:
15
pomocy!:
ktos jest dobry z angola?
2
Abrab:
funkcja wykładnicza
5
Marta Kasp:
Określ dziedzinę funkcji: f(x) = 7x
√
2x−9
0
julaaaaaa:
czy mogł by mi ktos powiedziec na czym polega koncentracja rozkładu cechy
szukam i szukam i nie ma
13
daniel:
2+2−2=?
2
kasia:
pomogliście mi jak 150! DZIĘKI
3
ela:
zbadaj zbierznosc szeregu ,jutro mam kolosa a z tym sie bawie
1
kasia:
Witam
! proszę o pomoc
4
sledz:
mam to udowodnic definicja. −
−
'
3
kasia:
oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość ściany bocznej wynosi 4√3 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.
5
Marta Kasp:
Określ dziedzinę funkcji:
3x−4
f(x) =
x
2
+6x+9
8
pytam:
Czy dobrze mysle
0
smutas;(:
Jak wygląda krzywa liczebności w rozkładzie, w którym każda z jednostek ma taką samą wartość badanej zmiennej? Co można powiedzieć o wartości średniej arytmetycznej i o wartości wariancji
0
gosc000000:
Wyznacz dziedzinę. W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań równania: log
4
(2x−m)=x
1
Katarzyna:
1 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
gosc000000:
log
4
(2
x
−m)=x
0
Katarzyna:
4
Abrab:
oblicz: (
√
2
)
−
4
43
patiqq:
mam małe pytanie nie związane z matmą bo nie wiem mature pisze się z matmy polskiego języka obcego i z tych przedmiotów które wybiorę np. jak pójdę lub chodzę do liceum na profil
3
caspar:
dlaczego ciąg an=−2n+3 nie jest monotoniczny? Według mnie jest malejący
0
Baptiste:
Prosze o wytłumaczenie bo nie rozumiem
23
Pochodna:
Czy tak można liczyć;
0
Mateusz:
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na odcinki długości: |AD|=9cm i |CD|=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC.
0
Mateusz:
w trójkącie boki mają długości: |AB|=60cm, |AC|=|BC|=50cm. Odcinek AD jest prostopadły do płaszczyzny ABC. Odległość punktu D od prostej BC jest równa 52cm. Oblicz odległość punktu D
1
maturzystka:
przepraszam, że pytam tutaj, ale czy ktoś posiada arkusz dzisiejszej matury z matematyki rozszerzonej?
0
maturzystka:
przepraszam, że pytam tutaj, ale czy ktoś posiada arkusz dzisiejszej matury z matematyki rozszerzonej?
0
zimit:
Funkcje f określona jest wzorem:
1
asd:
Jak to obliczyć ?
0
Anna:
Gosia ma teraz 3 razy tyle lat,ile Jaś miał wtedy,gdy Gosia miała tyle,ile Jaś ma teraz. Kiedy Jaś będzie miał tyle lat,ile ma ich teraz Gosia ,razem będą mieli 28lat. Ile lat ma obecnie
1
Iwonia:
OBLICZ WARTOŚCI POZOSTAŁYCH FUNKCJ TRYGONOMETRYCZNYCH DLA KĄTA OSTREGO ALFA WIEDZĄC ŻE ctg alfa=2
0
balon:
Rosnący ciąg geometryczny (a
n
) ma parzysta liczbę wyrazów. Wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie a ich suma jest 5 razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych.
8
tlik:
Zadanko z funkcji kwadratowej.
12
Karol:
prosta granica a jednak mi cośnie gra bo w odpowiedziach mam inaczej. Proszę o sprawdzenie:
x+2
lim x→(−2)
wyciągam (x+2) z mianownika przed nawias i jest wtedy
X
5
+32
X+2
1
skracam i podstawiam i wychodzi mi
a więc 1/32 a w
(X+2)(X
4
+16)
16+16
odpowiedziach mam 1/80...
0
Fela:
Prosze.
Czy mogłby ktoś podać mi jaką stronę gdzie jest wytłumaczona statystyka i podane sa przyklady? Chodzi mi o podstawowe pojecia:zbiorowosc:jednostka,szereg prosty, rozdzielczy itd.
0
Monikka3108 fizyka:
w doświadczeniu younga uzyto swiatła monochromatycznego o lamda−600nm.Oblicz liczbe otrzymanych na ekranie prążków po przejsciu światła przez szczeline.Odległośc między
0
Gupia:
O co w tym chodzi Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a, jest równa W(a).
0
Monikka3108 prosze o pomoc:
pływak nurkujący z otwartymi oczami widzi słońce pod kątek 30stopni,w stosunku do pionu,jaki kat tworzy wtedy kierunek słońca z horyzontem,wsp.załamania wody wynosi 1,33
0
Fela;p:
określ zbiorowość, jednostkę oraz podaj cechy statystycznej : uczniowie liceum ogólnokształcącego
0
martha:
Stosując twierdzenie de l'Hospitala obliczyc ponizsze granice: a) lim e
x
−1/sin 2x
8
pawel:
tg5x
jak policzyć taka granice
? lim x→0
5x
8
Natasha :
Całki, całki... Mam zestaw całek do rozwiazywania, pojawiają się jednak w niektórych problemy, nie wiem , nie moge wpaść na to co zrobić, co podstawić....
3
mitrix:
Musi wyjść 1/2. Doszedłem do takiego momentu ale dalej nie wiem jak to robić..
−1
lim x→
∞
√
x − 1
+
√
x
0
ziutka:
Równanie (x−2)
2
=a ma dwa rozwiązania gdy: a<0
5
kosa:
Oblicz zawartość procentową węgla w cząsteczce kwasu Heksanowego. Wiem że to jest C4H9COOH ale co z tym dalej to nie wiem
2
alex:
Wykaż, że dla kąta ostrego α rownanie jest tożsamością a) (1+cosα)(1−cosα)=sin
2
α
1
mirek:
oblicz dla jakich wartosci m okregi;x2+y2−8y+12=0 i (x+3)2+y2=m2−10m+25 sa styczne zewnetrznie
1
Lukasx:
Wykaż, że wielomian W przybiera wartości dodatnie dla każdego x, gdy: W(x)=(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40
8
Mihau:
Oblicz wartość wyrażenia a
−
b jeśli:
0
mirek:
oblicz dla jakich wartosci m okregi;x2+y2−8y+12=0 i (x+3)2+y2=m2−10m+25 sa styczne zewnetrznie
2
Kasia_lublin:
Wiedząc, że sin(180
o
+α) = −
1
2
i 0
o
< α < 90
o
, oblicz:
3
Maniek:
Proszę o pomoc w wyznaczeniu granicy ciągu
0
serek:
:::rysunek::: zaznacz na osi liczbowej zbiór punktów, których współrzędne x spełniają warunki :
2
Hania:
: ktory z podanych ciagow jest ciagiem geometrycznym? a. an=n2
2
kejtin:
Prosiłabym również o przykład jak rozwiązywać równania
1
ines:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 4. W stożek ten wpisano walec o wysokości 1. Oblicz objętość walca.
2
Kasia_lublin:
Witam! Czy ktoś może mi wyjasnić, dlaczego
0
Kasia:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
Rastax:
Ze zbioru cyfr { 1,2,4,5,6,7 } losujemy jednocześnie dwie cyfry i układamy z nich dwie liczby dwucyfrowe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie są parzyste ?
2
sam:
:::rysunek::: Mam pytanie jak obliczyć ile ziemi należy nasypać i jaką ilość ściąć z góry zbocza aby ze
0
Hania:
ktory z podanych ciagow jest ciagiem geometrycznym? a. a
n
=n
2
8
Ewelina:
hej
mam do obliczenia pochodna
1
y=arc tg
2
x
1
Hania:
w ciagu arytmetycznym dane sa wyrazy: a1=5 a3= −1 oblicz roznice tego ciagu
7
Masilana:
Jak rozwiązać te zadania
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe
1
3
koła(120
o
) a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3 √2 . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
2
Kozior:
Proszę o pomoc zupełnie nie wiem jak podejść do tego zadania. Oblicz wartosć wyrażenia a
−
b jeśli
0
zaq:
może ktoś wypisać własności funkcji wykładniczej y=a
x
dla a należącego (1,nieskończoności)
1
matiz:
Hej, potrzebuję pomocy, z takim zadankiem: oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale gdy: f(x)=x
2
+2 przedział: <−2;3>
12
Hania:
dany jest ciag a
n
= 2n
2
−n. jaka postac ma wyraz a
n+1
3
Hania:
dane sa trzy liczby : a=
3
√
2
−1, b= 3
√
2
−1 c= 3
√
2
+7 tworza one rosnacy caig w kolejnosci
?
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 13 koła(120
o
) a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3 √2 . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 13 koła(120o) a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3 √2 . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
pyza:
4
agnieszka:
Mógłby ktoś mi przypomnieć?
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe
1
3
koła(120
o
6
marta_:
witam, jak znaleźć trzecią współrzędną trójkąta równobocznego, dwie pierwsze mam podane,
1
Rani:
Właściciel antykwariatu kupił dwie książki za 90zł., a na ich sprzedaży zyskał 33 1/3 % tej kwoty. Za ile złotych zakupiono do antykwariatu każdą książkę, jeżeli pierwsza dała 20%,
1
pati:
Plac defiladowy w jednostce wojskowej zajmował powierzchnię 25 arów .Podczas remontu nawierzchni 40% tego obszaru pokryto asfaltem , a na 2/3{ułamek} pozostałej powierzchni
1
ines:
Trójkąt prostokątny o bokach: 3, 4, 5 obraca sie dookoła przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły.
0
Patryk:
Arek zbiera nowe monety dwuzłotowe i pięciozłotowe.Monet pieciozłotowyvh ma o 7 mniej niż dwuzłotowych.Ile monet kazdego rodzaju posiada,jeżeli ich łączna wartość wynosi 112 zł ?
1
Lukasx:
Dal jakich wartości m, wielomian W jest podzielny przez dwumian x−3, gdy: W(x)=x
3
−9x
2
+mx−15
0
molek2:
Sprawdź tożsamość...
tgx+tgy
=ctgx−tgy
ctgx+ctgy
2
Rani:
Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504zł. Bilety normalne były po 15zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile
0
molek2:
Sprawdż tożsamość
1
−(tgα−sinα)
2
+2cosα=1+cos
2
α
cosα−1
2
1
pati:(:
Plac defiladowy w jednostce wojskowej zajmował powierzchnię 25 arów . Podczas remontu nawierzchni 40% tego obszaru pokryto asfaltem , a na 2/3{ułamek] pozostałej powierzchni
4
Rani:
Za 5 zeszytów i 2 bruliony zapłacono 13zł. Gdyby cena zeszytu była o 10% wyższa, a cena brulionu o 10% niższa, wówczas ta sama liczba zeszytów i brulionów kosztowałaby 13.50zł.
0
molek2:
BARDZO PROSZĘ O POMOC
tg
2
α
1+ctg
2
α
tg
2
α+tg
4
α
*
=
1+tg
2
α
ctg
2
α
tg
2
α+1
0
Mateusz:
trójkącie boki mają długości: |AB|=60cm, |AC|=|BC|=50cm. Odcinek AD jest prostopadły do płaszczyzny ABC. Odległość punktu D od prostej BC jest równa 52cm. Oblicz odległość punktu D
2
blair:
PROSZĘ O POMOC
Mam pracę domową z rozwiązywania nierówności , a wcale nie rozumiem tego zagadanienia .
2
zuzi:
Jedna osoba zużywa przeciętnie 4000 litrów wody w ciągu miesiąca .Ile zapłaci po roku za zużyyą wodę 4−osobowa rodzina ,jeżeli 1m3{do kwadratu3} wody kosztuje 5,20zł
0
ola:
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na odcinki długości: |AD|=9cm i |CD|=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC.
19
magdaP:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 10cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna jego ściany bocznej
3
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 120
o
a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3
√
2
. Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
magdaP:
Pole powierzchni wycinka koła jest równe 120
o
a cięciwa łuku tego wycinka ma długość 3{2} . Oblicz pole i objętość stożka, który powstanie po zwinięciu tego wycinka.
0
Agula:
Sprawdź Tożsamości:
sin
2
α − cos
2
α
tgα − 1
=
1 + 2 sinα cosα
tgα + 1
0
magdaP:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 10cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna jego ściany bocznej
0
łukasz:
W skarbonce Maciusia jest piięć monet pięciozłotowych, dwie monety dwuzłotowe, jedna moneta jednozłotowa i dwadzieścia dwudziestogroszówek.
0
mmmmm:
Menzurkę w kształcie walca o średnicy 12cm napełniono częściowo wodą .
0
Agula:
Sprawdź Tożsamości: 3.) ( 1 − cos
2
α ) ( 1 + tg
2
α) = tg
2
α
0
łukasz:
W klasie humanistycznej liczącej 30 uczniów średnia ocen z matematyki jest równa 3,4. Jeśli uczeń z oceną celującą przeniesie się do klasy matematyczno−fizycznej
0
Agula:
Sprawdź Tożsamości:
sin
2
α = 2cos
2
− 1
2.)
= sin
2
α
ctg
2
α
1
krucz:
:::rysunek::: Miara kata α przedstawionego na rysunku jest równa:
0
Agula:
Proszę pomóżcie nie wiem jak to ruszyć : Sprawdź Tożsamości:
5
Kurzel:
Elo mam problem z poprawa sprawdzianu dotyczacego nierównosci, wyznaczania dziedzin, rownan kwadratowej i rozkladu na czynniki. Ostatnio mi pkt zabraklo do zaliczenia no i pech chcial ze
1
żżżżżżżżżżż:
narysuj wykres funkcji y= 1/2x − 2 ustal miejsce zerowe
6
blackdevil:
PILNIE PROSZĘ O POMOC
BłAGAM Mam pracę domową z rozwiązywania nierówności , a wcale nie rozumiem tego zagadanienia . Dlatego
10
Marcin:
1. Rzucono kostką i monetą. Oblicz prawdopodobienstwo ze wypadlo co najmniej 5 oczek i reszka. 2. Oblicz medianę danych 3 4 4 5 2 1 1 3 2
3
Matmetematyk:
Oblicz Pc i V bryły.
0
bozenawoj6:
log125z5= log2z144−log2z9=
1
ashley:
Na loterii jest n losow w tym 6 wygrywajacych.Kupujemy 2 losy.Wyznacz n tak aby prawdopodobienstwo ze oba losy beda wygrywajace bylo wieksze od 1/3.
3
karola:
wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem: y=log(x
2
−x+2)+log(−x)
0
marta:
Wielomian W(x)=(x−x
2
)(x−x
2
)(x−x
3
) ma trzy pierwistki, takie że drugi jest o dwa większy od trzeciego, a trzeci jest dwa razy mniejszy od pierwszego. Oblicz pierwiastki tego wielomianu
0
mili:
oblicz x
1
eedyta:
oblicz x korzystajac z wlasnosci bezwzgl. |
1
2
x+1|=2
1
ewka:
przedstaw 4
−
1−3* u(2)(3)
−
2 a w mianowniku 5−u(1)(2)
−
1
0
Kasia:
jak obliczyć ekstremum funkcji dla F(x)=x*e
−
1
/
x
2
2
ewka:
oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w trojkat rownoboczny oraz promien okregu opisanego na tym trojkacie o boku 9 cm
5
Kasia:
Jak obliczyć ekstremum funkcji f(x)=x
2
*e
−
x
? doszłam do pochodnej funkcji równej 2*x−e
−
x
i to przyrównuje do 0
1
ewka:
rozwiąż nierówność : (2+x)−4>/0
3
mega:
W trójkącie równoramiennym o obwodzie 10 cm kąt przy podstawie ma miarę 30 stopni. Znajdź pole tego trójkąta.
1
kakakasia89:
x
2
(m−5)x+2(3−m=0 jest ujemna
3
kakakasia89:
(m+1)x
2
−4mx+2(3−m)=0
1
kakakasia89:
dany jest uklad rownan 3x+4y−5m+7=0
1
kakakasia89:
3x<x
2
1
eedyta:
przedstaw w postaci potegi
1
eedyta:
podane liczby zapisz w postaci potegi o wykladniku ulamkowym
15
kejtin:
2
3
√
x
2
y=(
−
√
3
)(4x
3
√
x
+
)
√
x
3x
1
gwiazdeczka:
obliczyc pochodne czasrkowe 1 i 2 rzedu z=ln ( x
2
+ y
2
+1)
5
eedyta:
oblicz a) 8{
2
3
=
0
ewka:
rozwiąż nierówność : (2+x)−4>/0
0
ewka:
wyznacz sume a b roznice a b iloraz a b iloczyn a b A=<−7,2> B=<−3,5)
1
ewka:
logarytm : log3 z 162− log 3 z 2 logx z
3
eedyta:
potegi przedstaW w postafci pierwiastka: a) 7
2
3
=
0
gwiazdeczka:
obliczyc calke potrojna ydv gdzie v (0 mniejsze lub rowne x mniejsze lub rowne 1 ; 0 mniejsze lub rowne y mniejsze lub rowne pierwiastek z x ; 1−x mniejsze lub rowne z mniejsze lub rowne
1
eedyta:
podane liczby zapisz w postaci potegi o wykladniku ulamkowym
0
eedyta:
(2
√
2
−3
√
3
)
2
=
19
eedyta:
usun niewymiernosc z mianownika
0
kasia:
log3 z 162− log 3 z 2 logx z 81=4
8
eedyta:
a) 2(
√
64
−18):(2
2
−
√
196
)=
0
kasia:
wyznacz sume a b roznice a b iloraz a b iloczyn a b A=<−7,2> B=<−3,5)
0
kasia:
(2+x)−4>/0
4
eedyta:
(0,3)
8
x (3
1
3
)
8
2
abonament:
Hurtownia odzieży zakupiła 12 jednakowych płaszczy 15 jednakowych kurtek za łączną kwotę 13500zł. Płaszcz był o 180zł droższy niż kurtka. Oblicz cene zakupu przez hurtownie o raz cene
9
abonament:
Marzena kupiła notesy 60 kartkowe, 32 kartkowe,16 kartkowe> notesów najcienszych jest o piec wiecej niz 32 karkowych a najgrubszych− tyle ile 16 kartkowych i 32 kartkowych. Razem
2
ola:
Pięć lat temu Ania ania miała dwa razy mniej lat niż będzie miała za pięć lat. Ułóż równanie pozwalające obliczyć obecny wiek Ani.
3
marcel:
y=tgx −druga pochodna?
1
marcel:
punkty przegięcia i przedziały wypukłości:
1
marcel:
2
x
+1
y=