przestrezenie liniowe
Konrad: Pomoze ktos z wyznaczeniem V1∩V2 jesli V1,V2⊂R4
takich ze
V1=lin([3,−1,−2,−2],[−1,3,0,2])
V2={[x1,x2,x3,x4]∊R4 : 2x1−x2+x3−x4}
i jej bazy?
Tz. wyznaczylem juz ze
α=β
ale nie mam pojecia jak z tego wyliczyc baze i czesc wspolna o.O
13 sty 00:33
Basia:
tam w opisie V2 czegoś nie brakuje ?
13 sty 00:44
Konrad: fakt

powinno byc
V2={[x1,x2,x3,x4]∊R4 : 2x1−x2+x3−x4=0}
przepraszam
13 sty 00:46
Basia:
rozumiem, że V1 jest przestrzenią liniową z bazą [3,−1,−2,−2] i [−1,3,0,2]
czyli należą do niej wszystkie kombinacje liniowe tych wektorów
do V1 należą więc wektory [3α−β, −α+3β, −2α, −2α+2β]
do V1∩V2 należą te z V1 dla których
2(3α−β)−(−α+3β)+(−2α)−(−2α+2β)=0
6α−2β+α−3β−2α+2α−2β=0
7α−7β=0
α=β
czyli wektory postaci
[3α−β, −α+3β, −2α, −2α+2β] = [2α, 2α, −2α, 0]
bazą V1∩V2 jest więc jeden wektor [2,2,−2,0]
tak mi się wydaje, dawno się tym nie zajmowałam
13 sty 01:05
Konrad: Ah.
o to chodzi

Jesli chodzi o samo wyznaczenie V1∩V2 to wystarczy ze napisze ze α=β, tak?
13 sty 01:13
Basia:
powinno być napisane wszystko co napisałam
13 sty 01:27
Konrad: to teraz takim wielkim chorem
DZIĘ−KU−JĘ
13 sty 01:33
Konrad: =)
13 sty 01:34
Basia:
13 sty 01:43