Wielomiany.
Lukasx: Wykaż, że wielomian W przybiera wartości dodatnie dla każdego x, gdy:
W(x)=(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40
Na początku nie wiedziałem jak się zabrać za to zadanie, ale znalazłem podpowiedź że należy
przedstawić w postaci kwadratu trójmianu kwadratowego. I czy mógł bym kogoś prosić o
sprawdzenie, nie tyle samych obliczeń co sposobu rozwiązania, coś nie jestem przekonany do
tego trójmianu.
[(x−1)(x−9)][(x−3)(x−7)]+40=
=[(x2−10x)+9][(x2−10x)+21]+40=
=(x2−10x)2+30(x2−10X)+102=(x2−10x+10)2
13 sty 18:35
teta:
= (x2−10x)2 +30(x2−10x) + 189 +40 = [(x2−10x)2 +30(x2−10x) +225] +4=
= [(x2−10x)2 +2*15*(x2−10x) + 152] +4=
=( x2 −10x +15)2 +4 >0 , dla x€R
13 sty 18:55
Lukasx: A jest na to jakiś wzór?
14 sty 13:15
Lukasx: To przy rozwiązywaniu takich zadań mogę się posłużyć jakimś wzorem? Bo mam jeszcze kilka
podobnych zadań i chciał bym się odnieść do jakiegoś schematu rozwiązywania.
14 sty 22:26
mirek: ;
23 kwi 14:35