ukł rów
abonament: Marzena kupiła notesy 60 kartkowe, 32 kartkowe,16 kartkowe> notesów najcienszych jest o piec
wiecej niz 32 karkowych a najgrubszych− tyle ile 16 kartkowych i 32 kartkowych. Razem
wszystkie notesy zawieraja lacznie 230 kartek.Ile notesow kazdego rodzaju zakupila marzena.
13 sty 08:58
miley: to bedzie równanie, masz powtórki z 3 gimn?
13 sty 09:15
abonament: tak, ale nie wiem jak je zapisac
13 sty 09:19
miley: czy ty dobrze przepisałas to zadanie

czy łaczna ilośc kartek nie powinna by większa?
pozdrawiam...
13 sty 09:20
abonament: nie, łączna liczba kartek wynosi 220 czyli na gorze sie pomylilam
13 sty 09:25
abonament: ICPS, pomóż
13 sty 09:46
miley: moim zdaniem łaczna ilosc kartek powinna byc 1220 a nie 220
liczyłam kiedys podobne zadanie na korep. z moimi uczniami i pamiętam je, więc prosze sprawdz
dobrze, ok. to wtedy ci napisze równanie jak to zrobic
13 sty 09:46
abonament: to napisz sam uklad rownan jak powinien wygladac, niech bedzie ze jest tam 1220 kartek
13 sty 09:56
miley: x− liczba zeszytów 32 kartk.
y− liczba zesz 16 kartk y=x+5
z−liczba zesztów 60 kart z=x+y=2x+5
32x+16y+60z=1220
32x+16(x+5)+60(2x+5)=1220
x=5
y=10
z=15
pozdrawiam
13 sty 10:04
abonament: dziekuje
13 sty 11:01