usun niewymiernosc z mianownika
eedyta: usun niewymiernosc z mianownika
13 sty 09:43
miley: w pierwszym przykladzie musisz pomnożyc mianownik i licznik przez √6
w drugim przez √3−5
a w trzecim przez 2√3−6
pozdrawiam
13 sty 09:49
miley: w trzecim mozesz z mianownika tez najpierw wyciagnąc przed nawias 2
13 sty 09:50
eedyta: dlaczego w pierwszym przez √6?
13 sty 09:51
miley: sorry tam miało byc
√8 pomyliłam sie
13 sty 09:54
eedyta: a mozesz mi pokazac rozpisany ten 2 pzyklad? bo nie do konca wiem jak to dalej robic
13 sty 09:57
eedyta: pierwszy i trzeci tez jesli mozesz. bo mi wychodza inne wyniki niz w ksiazce mojej
13 sty 09:59
miley: −43√8 *√8√8=−4√83*8=−√86
tak wyszło ci w pierwszym?
13 sty 10:13
eedyta: | | √2 | |
tak. a w ksiazce pizse ze ma wyjsc − |
| |
| | 3 | |
13 sty 10:19
Emila: √8=2
√2 i skracasz 2 z 6
13 sty 10:21
miley: no to ok bo −
√8=−2
√2, i potem ta dwójka w liczniku skraca sie z tą 6 w mianowniku i
powstaje ci taki wynik jak w książce, rozumiesz
13 sty 10:22
eedyta: juz tak

a 2 i 3 przyklad?
sory ze tak męcze ale dzis poprawiam semestr...
13 sty 10:23
miley: acha
duzo pisania, jak chcesz moge ci wysłac sms rozw. tych dwóch przykladów
13 sty 10:28
eedyta: ok

504441020
13 sty 10:32
miley: a powiedz mi jakie masz wyniki w książce?
w b i c?/
jakies dziwne ułamki?
13 sty 10:33
13 sty 10:43
miley: wysłałam ci mmsa z rozw. doszło?
pozdr
13 sty 10:51
eedyta: doszlo. dziekuje
13 sty 10:53
miley: rozumiesz to rozw.
13 sty 10:55
eedyta: rozumiem
13 sty 11:02