granica dąży do 0
golav: granica dąży do 0
13 sty 00:27
Basia:
wystarczy podstawić
| | 2sin2x | | 2sin20 | | 2*02 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| = 0 |
| | 2x−3 | | 2*0−3 | | −3 | |
13 sty 00:29
golav: a no tak jakie proste zupelnei nie zauwazylem zadania myslalem ze z de l\hospitala trzeba
obliczyc ale dzieki
13 sty 00:30
golav: 2Obliczyc pochodna i zrobic jej punkt przegiecia
13 sty 00:34
Basia:
1. czy to jest sin4x czy sin(4x)
2. czy to jest ln[x*sin...] czy (lnx)*sin....
13 sty 00:40
13 sty 00:43
Basia:
ale czy to 2sin2x jest argumentem ln ?
tzn. czy to jest ln[x*2sin4x] czy (lnx)*2sin4x ?
13 sty 00:47
golav: (lnx)*2sin4x
13 sty 00:48
Basia:
no to wredne będzie
13 sty 01:08
golav: dasz rade pokazac mi ten punkt przegiecia bo masakra; d
13 sty 01:10
Basia:
x>0 i x+3>0 ⇔ x>0 i x>−3 ⇔
x>0
| | | | 1 | | [(lnx)*2sin4x]'*√x+3 − |
| *(lnx)*2sin4x | | | 2√x+3 | |
| |
f'(x) = |
| = |
| | x+3 | |
| 2[(lnx)*2sin4x]'*(x+3)− (lnx)*2sin4x | |
| |
| (x+3)√x+3 | |
[(lnx)*2sin
4x]' =
1x*2sin
4x + (lnx)*8sin
3x*cosx =
| (2sin3x)*[sinx+4x*(lnx)*cosx] | |
| |
| x | |
| | (4sin3x)*[sinx+4x*(lnx)*cosx]*(x+3)] − 2x*(lnx)*sin4x | |
f'(x) = |
| = |
| | x(x+3)√x+3 | |
| (2sin3x)*[ (2sinx+8x*(lnx)*cosx)*(x+3) − x*(lnx)*sinx | |
| |
| x(x+3)√x+3 | |
i jeżeli się nie pomyliłam to nie widzę szans na policzenie miejsc zerowych tej pochodnej
a o policzeniu f"(x) nawet lepiej nie myśleć
sprawdź czy na pewno taki ma być wzór tej funkcji
wydaje mi się to nieprawdopodobne
13 sty 01:25
golav: no rzeczywiscie masz racje
13 sty 01:31