ekstremum
golav: i to już ostatnie zadanko

Obliczyc ekstremum:
13 sty 00:45
golav: albo to zadanie chociaz,
13 sty 01:12
Basia:
x−2≠0 ⇔ x≠2
D = R\{2}
| | 4x3(x−2)2 − 2(x−2)*(x4−4) | |
f'(x) = |
| = |
| | (x−2)4 | |
| 2(x−2)*[4x3*(x−2)−(x4−4)] | |
| = |
| (x−2)4 | |
| 2(x−2)*(4x4−8x3−x4+4) | |
| = |
| (x−2)4 | |
| 2(x−2)(3x4−8x3+4) | |
| = |
| (x−2)4 | |
f'(x)=0 ⇔ 3x
4−8x
3+4=0
umiesz to równanie rozwiązać ?
13 sty 01:41
golav: no wlasnie w tym klopot ze nie za
bardzo:(
13 sty 01:45
Basia:
jeżeli masz szczęście, to równanie będzie miało pierwiastek wymierny
może to być tylko jedna z liczb:
±1, ±2, ±4, ±13, ±23, ±43
sprawdzaj może, któraś jest
napisz czy jakaś się znalazła (i jaka) to napiszę co dalej
13 sty 01:49