matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.2.2011
Zadania
Odp.
0
ancymon:
Bok prostokąta ma długość 24, a jego przekątna ma długość 26. Przekątna dzieli prostokąt na dwa trójkąty. W każdy z nich wpisujemy okrąg. Oblicz odległość między środkami tych okręgów?
4
Grr:
Witam, powiedzcie mi drodzy matematycy: Cóż to za rodzaj zadania, i jak to mam ruszyć ?
0
Ania:
Trzy różne liczby tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie pierwszym, trzecim i ósmym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby, jeśli wiadomo, że ich suma jest
0
matematyka:
dyzio: mozesz zajrzec jeszcze raz do tego zadania co podalem przed chwila ?
17
Ania:
rozwiaz rownanie −5+8+21+...+x = 1899
8
matematyka:
y=
√
−x
2
+4x−3
+
1
log|x−2|
0
noname:
pomocy! musze miec te dwa zadania a ich kompletnie nie rozumiem... ;< zad1 prosta k: 5x +4y−20=0 przecina osie układu wspolrzednych w punktach A i B. wyznacz na osi
4
Tony:
:::rysunek::: Nie mam pojęcia w ogóle co trzeba zrobić, z tych tematów jestem mniej niż zero.
1
Marta S.:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej granicy ciągu: lim→∞ (1+
2
3n+1
)
5
n
3
zaba90:
(−1+i)
19
0
basiulek:
Ile jest takich liczb n należących do zbioru od 1,2,3,...,2010 dla ktorych n
2
− 1 jest podzielna przez 7 ?
2
weronika:
Zapisz za pomocą sum algebraicznych wyrażenia:
2
weronika:
Zapisz za pomocą sum algebraicznych wyrażenia:
13
Tony:
Kolejne zadanie, na które jestem za głupi.
6
Matt:
Wiadomo, że P(A') = 0,7 ; P(A U B) = 0,6 ; P(A' U B') = 0,9 . Oblicz P(B \ A)
6
matematyk z przymusu:(:
|
√
2m
2
+2
| >
√
8
+
√
2
0
LB:
Jak taką pochodną policzyć? f(x)=x log x
3
Agusiaaa:):
potrzebuje pomocy! mam kilka zadań z którymi mam problem jak by mi ktoś pomógł byłabym bardzo wdzięczna..
10
Tony:
Funkcja kwadratowa f ma tylko jedno miejsce zerowe, przyjmuje największą wartość dla argumentu −4, a do jej wykresy należy punkt A (1, −50). Napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
3
Maniek:
rozwiąż
3
1
+
(x+2)*(x−1)
(x+2)*(x+1)
Jak to sprowadzic do wspólnego mianownika ?. Mnożąc przez siebie?
9
beatka48:
Adam ma 1000 płyt CD z muzyką poważną. Codziennie słucha jednej płyty i odstawia ją na miejsce.
8
Ola:
Pilne proszę o pomoc!
3
basiulek:
Ile jest liczb trzycyfrowych w których zapisie występuje liczba 0 ?
2
ewa:
∫x
2
cosxdx
0
pomocy:
1+3+5+...+(2n−1)
Obliczyć granice lim(n −> nieskończoność)
−n
n+3
2
ewa:
jak obliczyc ∫(x
2
+2)
7
xdx
0
karoo:
1−x/x
3
+x
10
Kara:
log
2
(
√
6
−
√
2
)
0
Ogi:
Koło i kwadrat mają równe pola która figura ma większy obwód? ile razy? Pomożecie?
4
gr4kes:
oblicz sume siedmiu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego w ktorym a3=7 i a13−a9=20
0
gr4kes:
oblicz sume siedmiu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego w ktorym a3=7 i a13−a9=20
1
ola:
Liczba niewymiernych pierwiastków równania :
1
Ala:
log(3x+4)+log(x+8)≥2 i 5
x
+5
3
−
x
<30
1
milena:
dla jakich wartosci m miejscem zerowym funkcji f(x)=2x+2m+3 jest liczba 3,−2
9
karoo:
5−7sinx−2cos
2
x=0
3
Ukasz:
Dla jakich wartości parametru c suma sześcianów pierwiastków równania x
2
−x−c=0 jest równa 19?
0
czarna19:
miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby 1 i 4. do wykresu funkcji należy punkt P=(0,4). oblicz pole zaznaczonego prostokata−−−> A=(0,4) B=((4,4) C=(0,−2) d=(4,−2)
4
Ogi:
Koło i kwadrat mają równe pola która figura ma większy obwód? ile razy?
1
michal:
2
π
tg(x−
π)=tg(
−x)
3
4
3
x∊(−π;
π)
2
2
Ala:
Dany jest okrag x
2
−4x+y
2
−2y+4=0. Znajdz rownanie stycznej do tego okregu, ktora jest rownolegla do prostej 3x+4y+1=0.
0
Muss:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
Ala:
Znalesc tor punktu A poruszajacego sie w ten sposob, ze jego odleglosc od prostej y=1 i punktu (2,2) są równe.
2
Kama:
Jaką długość ma bok kwadratu który ma takie samo pole jak koło o promieniu r?
2
Gawi:
:::rysunek::: Potrzebuję miarę kąta δ nie wiem jak to zrobić
4
Ala:
Dane sa funkcje f(x)=sin2x i g(x)=cosx + |cosx|. Dla jakiego x∊<0;2π> f(x)=g(x). Naszkicuj wykres funkcji g(x)
3
ola:
4
log
2
x
=25
1
Ala:
Dla jakich m rozwiazanie ukladu:
0
czarna19:
miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby 1 i 4. do wykresu funkcji należy punkt P=(0,4). oblicz pole zaznaczonego prostokata−−−> A=(0,4) B=((4,4) C=(0,−2) d=(4,−2)
0
sewer:
Sprawdź, że liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x) i rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego:
5
Zuza:
Zaczęliśmy omawiać funkcje trygonometryczne, ale do tej pory nie robiliśmy zadań z treścią z ich wykorzystaniem i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, proszę o wskazówkę :
11
Iza:
Oblicz minimalną wartość wyrazenia a
2
+b
2
, jezeli spełniony jest warunek a+2b=1
1
bart:
http://matematyka.pisz.pl/forum/81352.html
1
...:
Oblicz
n
2
+1
>100
n
2
ola:
Oblicz log
3
(2+log
4
0,25)
1
bil:
4x + |x|
x − 4|x|
+
3x − |x|
5x + |x|
1
S.:
Skonstruuj trapez równoramienny i opisz na nim okrąg
3
ola:
Oblicz log
6
x = 2log
2
√
3
− log
2
12
5
zbroszka:
f(x)=
√
3
x
2
−(2
√
3
+1)x+
√
2
coś mi nie wychodzi jak mam zrobić ze wzorami viete'a
15
jola:
BŁAGAM O POMOC Dla maturzystów :zdaję maturę w 2012 roku chcę zdawać tylko brzedmioty obowiązkowe czy mogę dozdać sobie za rok jeszcze chemię i biologię (R)?Pliss nigdzie tego nie
0
Monia:
Sprawdź czy zachodzi: (A/B) / C = A / (B suma C)
0
Monia:
Sprawdź czy zachodzi: (A/B) / C = A / (B lub C)
19
G:
Jakby ktoś rozwiązał to dzisiaj to byłbym niezmiernie wdzięczny (jutro muszę to zaliczyć, a nawet nie wiem jak to ugryźć
)
0
B:
1
4
8
Rozwiąż równanie x
3
+ 4x
2
+ 8x +
+
+
= 70
x
3
x
2
x
11
bart:
Trivial jestes?
4
W:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ mx
2
+ m + 2 = 0 ma cztery rozwiązania
0
W:
Dane są funkcje:
0
Monia:
(A/B) / C = A / (B lub C)
1
Ania:
oblicz pochodną
2
x
ln (
x
2
)
0
Ernest:
cos2x
Wykaż, że wyrażenie
= tg x+ tg1x
nie
jest tożsamością.
sinxcosx
jest wzór sin2x = 2sinxcosx
3
Iliada:
wyznacz dzuedzine funkcji
2
Patysia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
0
anka:
5. Ile można wybrać pięcioosobowych delegacji z grupy 8 studentów i 7 studentek w skład których wchodziłyby
2
beatka48:
x
3
+4x=8+2x
2
1
Ania:
x−sinx
Jak obliczyć granicę lim
x
→0
x
2
0
KL4K13R:
Jaką liczbą należy zastąpić literę a w podanym obok układzie równań , aby otrzymać układ nieoznaczony?
0
Teemo:
Wyznaczyć dziedzinę:
4
Michał:
Osią symetrii paraboli o rownaniu y=ax
2
+8x+1 jest prosta o równaniu x=5. Wyznacz wartość współczynnika a.
6
Michał:
Liczba −3 jest jednym z miejsc zerowych funkcji g(x)=x
2
+4x+c. Oblicz wartość funkcji g dla argumentu −1.
0
basiulek:
Ile jest pięciocyfrowych liczb podzielnych przez 7?
3
munia:
2x
f(x) =
(x−3)(x+1)
6
Michał:
Funkcja kwadratowa h, której miejscami zerowymi są liczby −1 i 2 dla argumentu 1 przyjmuje wartość 6. znajdz wzór funkcji h.
3
aassiiaa:
czy można tak zapisywać? wszystko to co będę pisał to wektory:
3
emosia:
Przekrój osiowy stożka to trójkąt równoboczny o polu 9
√
3
cm
2
. Oblicz wysokość, promień podstawy i tworząca stożka
5
anka:
Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty, tak aby: a) wszystkie były tego samego koloru
1
Meg:
W klasie stosunek liczby dziewcząt do liczby chłopców jest równy 2:3 Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierając jedną osobę, trafimy na dziewczynę?
1
komin_88:
Trygonometria : W którym przypadku istnieje kąt o mierze x spełniający warunki: A.sin x = 0,6; cos x = 0,4
1
Ania:
jak znaleźć najmniejszą wartość funkcji y=x*lnx w przedziale (0;1]
3
Ania:
x
jak policzyć pochodną z y=x−arccos
2
0
Kaki:
Wykazać zbieżność bezwzględną całki: ∫
1
2
sinx −2cosx
3
√
x−1
1
Patryk:
mam prośbę o zadanie o małe wskazowki zdjęcie mostu zwodzonego, mające powierzchnię 2700 cm2, oprawiono w ramę. jaka jest szerokość
0
Rogal:
Pytanko co do wykresu:
8
Iwona:
Wyznacz wartości sinusa, cosinusa, tangensa, cotangensa kątów ostrych trójkąta prostokątnego w którym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej.
2
Aśka:
Mam mały problem. Nie wiem jak obliczyć m zerowe.
1
Domisia:
Z okazji 10 urodzin Kasi dziadkowie założyli lokatę w banku wpłacając 5000 zł. Bank stosuje półroczną kapitalizacje przy rocznej stopie procentowej 4%. Jaką kwotę otrzyma Kasia z chwilą
1
Proszę o pomoc:
Ze zbioru liczb {1,2,3,..., 1000} wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 3 lub 5
1
Patysia:
Z jednego okna latarni widać kuter pod kątem 10 stopni, a z drugiego położonego 4m wyżej − pod kątem 11 stopni. Oblicz odległość kutra od latarni.
0
zbroszka:
mam zadanie z funkcji kwadratowej: Zależność mocy P baterii samochodowej od natężenia prądu I określa wzór P(I)= V * I − I
2
,
2
Proszę o pomoc:
Z talii 24 kart losujemy bez zwracania dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie wylosujemy żadnej dziesiątki
1
Proszę o pomoc:
W pojemniku jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy dwukrotnie bez zwracania po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych
2
Spiryt:
Wyznacz długości przekątnych rombu o kącie ostrym 60 stopni i boku długości 13. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten romb.
2
SpadającyOrzeł:
ciągi !
mam taki wzór a
n
=sin nπ
1
Paweł112.:
Prosta k o równaniu y=
√
3
/3 x +
√
6
jest nachylona do osi OX pod kątem α. Prosta l przechodzi przez punkt A=(2
√
3
, 5) i jest nachylona do osi OX pod kątem 2α.
1
Marta:
Drużyna siatkówki składa się z sześciu zawodników, z których jeden jest kapitanem drużyny. Do kontroli antydopingowej wybiera się dwóch zawodników. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia,
1
Paweł112.:
znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu y=4x−5 \6 i przechodzącej przez punkt P=(3,5)
2
łukasz:
a = log
6
2 i b=
6
3 to suma a+b jest równa wyszło mi 1 prosze o sprawdzenie
1
szych:
Pole kwadratu ABCD jest równe 64 cm
2
. oblicz pole kwadratu A'B'C'D podobnego do kwadratu ABCD w skali k=3
9
Gosia :
proszę o pomoc, nauczycielka się na mnie uwzięła i dostałam takiego karniaka −.−
1
Aga:
Wyznacz niewiadomą x z równania: (x+1)(4−3
√
2
) = 3
√
2
− 4
0
edi:
Na bokach BC i CD równoległoboku ABCD zbudowano na zewnątrz trójkąty równoboczne BCK i DCL. Udowodnij, że trójkąt AKL jest równoramienny. Czy trójkąt AKL jest równoboczny?
0
pols:
Dla jakich całkowitych wartości m, wielomian 9x
3
−mx+1 ma pierwiastek wymierny
2
beatka48:
W grupie 100 osób 40 włada językiem angielskim, 50 – językiem niemieckim, 26 – językiem francuskim, 6 – angielskim i niemieckim, 9 – angielskim i francuskim, 5 – niemieckim i
2
zosia:
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu na plaszczyzne jest kwadratem o polu 144cm
2
. jesli przyjmiemy π≈3, to promien podstawy walca bedzie rowny około:
2
Aga:
Do windy stojacej na parterze w budynku osmiopiętrowym wsiadlo 5 osób. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze wszystkie osoby wysiadą na roznych piętrach
5
Paweł:
Prosiłbym o sprawdzenie
0
kasia:
Oblicz wysokość drzewa, które rzuca cień długości 20 m , gdy promienie słoneczne padają pod kątem 53 stopni do powierzchni ziemi.
3
Igor:):
Mam zadania z historii i nie ma kto mi pomuc moze ktos mi tutaj pomoze : zadania sa z tematu KULTURA I OŚWIATA 2 RZECZPOSPOLITEJ
1
zaq:
jak to rozwiązać? (2−0,5*2
3
2
)
2
0
kasia:
z jednego okna latarni morskiej widać kuter pod kątem 10 stopni, a z drugiego, położonego 4 m wyżej − pod kątem 11 stopni . oblicz odległość kutra od latarni.
1
zosia:
Funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x)=(2−
1
4
k)x
2
+4x−2 osiaga wartosc najwieksza gdy ?: a)k<8
2
karoo:
f(x)= 2x5−x4−2x3+x2
0
karoo:
log2 1/9x+ 2log3 1/9x≥0
1
zosia:
Trzech chlopcow i n dziewczynek mozna ustawic na 12 sposobow, tak aby osoby tej samej płci nie
2
zosia:
Długosc tworzacej stozka jest rowna srednicy jego podstawy. Pole powierzchni bocznej stozka jest rowne 8π. pole podstawy stozka jest rowne?:
0
Marta :
Drużyna siatkówki składa się z sześciu zawodników, z których jeden jest kapitanem drużyny. Do kontroli antydopingowej wybiera się dwóch zawodników. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia,
1
marta:
0
zosia:
Funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x)=(2−u {1}{4}k)x
2
+4x−2 osiaga wartosc najwieksza gdy ?:
0
marta:
OBLICZ.
2
meg:
Jak to rozwiązać?
(2m
2
−8)m ≤ 0
2
essh:
Wykaż, że liczba a=
√
4
log
2
5
jest liczba całkowitą... jakies pomysły?
w odp mam ze trzeba to przekształcic do postaci a=
√
2
log
2
25
i na podstawie wlasnosci logarytmu
2
beatka48:
Wskaż równanie prostej przechodzącej przez punkt (1,− 6) i równoległej do prostej y =− 5x + 9 A. y=
1
5
x−6
1
5
1
...:
6x−2+3
0
Alu:
Napisać rownanie stycznej w punkcie x0 =1 do wykresu funkcji okreslonej wzorem
0
Alu:
:
√
9n+n
2
lim= −−−−−−−−−−−−−−−
0
patison:
funkcja f okreslona wzorem f(x)=|x+6|−2|x|+|x+3| ,x∊(−6,0) a)zapisz ta funkcje bez uzycia symbolu wart.bezwzgl.
0
patison:
Niech sie ktos zlituje,proszę
Bardzo jest mi potrzebne to rozwiazanie! funkcja f okreslona wzorem f(x)=|x+6|−2|x|+|x+3| ,x∊(−6,0)
0
Alu:
: f (x) = ( log
1
3
x, x≥1 arctg x, x <1
0
Roman:
przykłady jakie dostałem na poprawie semestru, a dokładniej 2 przykłady |x + 1| + 2 |x − 1| = 5, kolejny to x
2
− 4 1/2 x (ulamek caly jako cztery całe i jedna druga) + 4 1/2 = 0; x
2
+ 2x
0
zosia:
Równanie 3
x
=4−2m ma jedno rozwiazanie gdy : a)m∊(2,8) b)m (−
∞
,−2) c)m∊(−
∞
,2) d)m∊ (−
∞
,4)
0
Alu:
f(x)=2tg
√
x
arcsin(
2
x
+ln (2x))
0
MuBay:
Ze zbioru liczb {1,2,3,..., 1000} wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 3 lub 5
0
MuBay:
Z urny, w której jest 8 kul białych i pewna liczba kul czarnych, losujemy jedną kulę. Wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest równe
3
7
, podaj liczbę kul w urnie.
4
Patryks:
Dane są okregi o równaniach (x−3)
2
+y
2
=16
4
zosia:
Ciąg (a
n
)okreslony jest wzorem a
n
=n−
(−1)
n
n
. suma trzech poczatkowych wyrazow tego ciagu jest rowna
1
zosia:
Wykres funkcji liniowej f jest prostopadly do prostej y=
1
4
x−11 i przechodzi przez punkt (0,2). Miejscem zerowym tej funkcji jest liczba
0
zosia:
Funkcja kwadratowa g okreslona jest wzorem g(x)=x
2
−4. Aby wykres tej funkcji miał dokładnie jeden punkt wspolny z prosta y=2, nalezy go przesunac o ?
1
zosia:
Wskaż równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(−3,4) B(3,−2)
0
beata:
znajdź najmniejszą wartość funkcji y=x*lnx w przedziale (0;1]
0
MuBay:
Agata, Karolina i Martyna przygotowywały na studniówkę kotyliony. Agata wykonała 2 razy więcej kotylionów niż Karolina, natomiast Martyna wykonała 2 razy mniej niż Karolina. Jakie jest
3
zosia:
Kazda krawedz czworoscianu foremnego powiekszamy dwukrotnie. Pole powieszchni czworoscianu zwiekszy sie ;
0
patison:
Bardzo prosze o pomoc! funkcja f okreslona wzorem f(x)=|x+6|−2|x|+|x+3| ,x∊(−6,0)
1
zosia:
Kat α jest katem ostrym i sinα−2cosα=0 zatem:
38
ICSP:
W okręgu o środku O poprowadzono cięciwę AB. Miara kąta zawartego między cięciwa AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie B wynosi 58
◯
. Wyznacz miary kątów trójkąta AOB.
0
zosia:
Równanie 3
x
=4−2m ma jedno rozwiazanie gdy :
0
patison:
Bardzo prosze o pomoc! funkcja f okreslona wzorem f(x)=|x+6|−2|x|+|x+3| ,x∊(−6,0)
2
ZUZA:
Hiszpania i Portugalia razem zajmują obszar 598000 km
2
.
0
Adam:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanka
8
Anka:
3+
√
3
/3−
√
3
dlaczego to się równa 2
√
3
0
Adam:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
3
marta:
znajdź granicę ciągu an an=(
n
√
U{ 1 } { 2 }
+
n
√
U { 1 } { 3 }
)
n
2
syl.:
narysujcie wykres funkcji f(x)= x
3
+ x
1
zosia:
Ile liczb zapisanych za pomoca roznych cyfr i wiekszych od 6000 mozna utworzyc z cyfr 6,2,3,5 ?
1
emi:
Język polski
!
0
neti:
Ciąg (an) określony jest wzorem an=n
2
− 400. Liczba ujemnych wyrazów ciągu (an) jest równa...19,20,21 czy 40 Jak to policzyć?
0
magda:
Sporzadz wykres funkcji y=f(x) spelniajacej podane warunki a)dziedzina funkcji jest przedzial [−3,5] zbiorem wartosci jest przedzial [−1,3] miejscami
0
krzychu:
Prosze o pomoc
11
Dawid:
zad.1 Dwa okręgi są styczne zewnętrznie.Odległość między ich środkami wynosi 12cm.Wyznacz długość promieni tych okręgów wiedząc,że jeden z nich jest trzy razy dłuższy od drugiego.
1
zosia:
Funkcja kwadratowa g okreslona jest wzorem g(x)=x
2
−4. Aby wykres tej funkcji miał dokładnie jeden punkt wspolny z prosta y=2, nalezy go przesunac o ?
0
magda:
Sporzadz tabelke funkcji ktora kazdej liczbie naturalnej z przedzialu[20,25] przyporzadkowuje sume jej wszystkich naturalnych dzielnikow
1
krucz:
Wioślarz płynie łodzią w górę rzeki. Gdy przepływał pod mostem, z jego łodzi wypadło koło ratunkowe. Po czasie t = 0,5 h wioślarz zauważył zgubę. Natychmiast zaczął płynąć w dół rzeki
0
magda:
Kazdej liczbie naturalnej mozna przyporzadkowac liczbe jej naturalnych dzielnikow.Narysuj wykres tej funkcji przyjmujac ze jej dziedzina jest zbior{x:x∊N i 0<x≤15}.Jaka wartosc ma
0
magda:
Dany jest graniastoslup prawidlowy czworokatny.Suma dlugosci krawedzi tego graniastoslupa jest rowna 60.Podaj wzor i okresl dziedzine funkcji ktora w zaleznosci od dlugosci krawedzi
1
zosia:
Polowe liczby a zwiekszono o 20% otrzymano?
0
magda:
Naszkicuj wykres funkcji ktora dlugosci boku prostokata o obwodzie 20 przyporzadkowuje dlugosc sasiedniego boku
0
magda:
Dany jest wzor funkcji f i jej zbior wartosci ZW.Wyznacz zbior wszystkich liczb rzeczywistych ktore moga tworzyc dziedzine tej funkcji
2
mati:
Proszę o rozwiązanie takiej pochodnej:
1
e(do potęgi)
1−x
2
0
qwerr:
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania k2(x−1)−p=k(2+x−k) w zależności od wartości parametrów p i k w przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je i przedstaw w najprostszej postaci.
1
zosia:
Wiemy ze x=
√
2
+1, y=
√
2
−1, z=2
√
2
wtedy :
0
wojtek:
Oblicz pole równoległoboku gdy a=9,3 ,a b jest 3 razy krótszy
0
zuzia:
oblicz granicę ciągu gdzie
1
an=(1−
)
2
n
2
7
zosia:
W trojkacie prostokatnym o przekatnych dlugosci 1 i 2 katy ostre sa rowne α i β (α > β). Wartosc wyrazenia tgα−5sinαcosβ jest rowna?
1
syl.:
dane są punkty A=(−3, 2) i B=(−3, −4). Zapisz równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty a następnie podaj współrzędne punktu wspólnego tej prostej i wykresu funkcji f(x)=x
3
+
1
b. ważne:
Wykaż, że jesli na podstawie ostrosłupa mozna opisac okrag i srodek tego okregu jest jednoczesnie spodkiem wysokosci ostroslupa to sciany boczne ostrosłupa sa trojkatami
1
b. ważne:
Wykaż, że jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa trójkatnego tworzą z podstawą kąty o równych miarach, to spodek wysokosci ostrosłupa jest środkiem okregu opisanego na tym
1
jula:
stosunek obwodow 2 kwadratow jest rowny 1/2. oblicz pole kazdego kwadratu, jezeli suma ich pol jest rowna 125 cm kwadrtatowych.
7
zocha:
dla jakiego a proste są prostopadłe ? y=−4x+1 i y=a
2
x+8
2
ala:
lim
x
→0 {x − sinx}/{x
2
}
1
syl.:
Proszę o pomoc. Znajdź równanie tej osi symetrii prostej o równaniu y=−4x + 6 do której należy punkt A=(−8 , 4).
1
lik:
lim x→∞
n
√
10
n
+2
n
jak należy to rozwiązać
1
zocha:
a) log
3
x=9 b) log
3
5+ log
3
4=x
1
Patryks:
1.Dane sa punkty A=(2;9),B=(6;6),C=(x,y).Odciete tych punktow tworza ciag arytmetyczny,a rzedne − ciag geometryczny.
2
nora:
gdy log
2
3=a to log
18
24=?
0
ola:
Wyznaczyć równanie prostej stycznej do wykresu funkcji f(x) = arctg(2x) w punkcie o
1
współrzędnych x=
2
2
Krzysiek:
proszę o obliczenia
0
Jaca:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60stopni. Wysokość graniastosłupa jest równa dłuższej przekątnej jego podstawy. Oblicz długość krawędzi podstawy, jeżeli
1
kasia:
mam pytanie: czy tgarccos3/5 = 4/3 lub −4/3
0
mak:
Narysuj wykres funkcji f(x)= |sinx| + sin|x| w przedziale <−2π; 2π>
3
zosia:
Obiętośc szescianu jest rowna 64. Przekątna ściany bocznej tego szescianu jest równa?
9
zosia:
0
zosia:
0
zosia:
16
qwerr:
Rozwiaż równanie (x−1)
3
=
√
2
(2x−1)+x
2
(x−3)
2
Krzysiek:
dla jakiego a proste są prostopadłe ? y=−4x+1 i y=a
2
x+8
11
zenon:
3
Funkcja f określona jest wzorem f(x) =
. Znajdź dwa argumenty różniące się o jeden
x
takie, że funkcja f dla mniejszego z nich przyjmuje wartość o 8 większą niż dla większego.
19
Słabymatematyk:
Niech a=[6,0,2], b=[−3,1,−1]. Czy wektory a i b są równoległe
Wskaż dwa rożne wektory równoległe do wektora a.
13
qwerr:
Dla jakich wartości k rozwiązaniem układu równań {x+2y=5k+5
0
Karolina:
Inwestor za kwotę K złotych kupił akcje dwóch firm A i B. Po roku zysk ze sprzedaży akcji wyniósł 7%, w tym zysk ze sprzedaży akcji firmy A wyniósł 4%, a firmy B− 8%. Jaki procent
4
Sylwia:
Oszacuj dokladnosc przyblizenia
1
Dawix10:
Udowodnij, że jeżeli ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg bn= 7
an
jest ciągiem geometrycznym
0
qwerr:
W pewnym kraju od podatku dochodowego zwolnione są dochody nieprzekraczające 800 dolarów. Za dochodu przekraczające 800 dolarów, ale nie większe niż 2000 dolarów podatnik płaci podatek w
5
karolajn:
Rozwiaż nierówność [2x−3]>1
2
kinia:
Iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest 85 razy większy od sumy tych liczb.Znajdz te liczby.
0
Julka:
3x
3
−15x
2
−4x
2
+20≤0
0
SIMON:
DANY JEST TRÓJKĄT ABC. UDOWODNIJ,ŻE DWUSIECZNA KĄTA A TRÓJKĄTA I SYMETRALNA ODCINKA BC PRZECINAJĄ SIĘ W PUNKCIE NALEŻĄCYM
5
SIMON:
Na zewnątrz trójkąta ABC na bokach AC i CB zbudowano trójkąty równoboczne ACK i BCL. Pokaż, że AL=BK. HELP.
1
Dawix10:
⎧
2y+x−4=0
Układ równań
⎩
y+ax+8=0
jest sprzeczny dla "a" równego:
3
Pomoc:
:::rysunek::: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego:
3
Ronis:
log x
1
128
=7 log x 6=2
2
Niekumata i to bardzo xD :
Cieszę się, że jeszcze ktoś jest na forum xD cheh
3
kokos:
Z pewnego n−elementowego zbioru Ω tworzymy jego podzbiory. Ile elementów ma zbiór Ω, jeśli wiadomo, że podzbiorów, które zawierają co najwyżej dwa elementy jest 121?