okręgi rozłączne. watunek
matematyk z przymusu:(: |√2m2+2| >√8+√2
dochodzę do takiej postaci i nie mam pojęcia co dalej.
a z tego mam mieć parametr dla okręgów zewnętrznie stycznych oraz obliczyć współrzędne punktu
przecięcia.
S1=(m,−1) S2= (−1,m)
R1=√8 R2=√2
22 lut 22:19
matematyk z przymusu:(: proszęo jaką minimalną pomoc. przynajmniej w postaci podprowadzenia tego równania...
22 lut 22:31
dyzio:
√8= 2√2
to po prawej otrzymasz : 3√2
podnieś obustronnie do kwadratu
22 lut 22:36
matematyk z przymusu:(: ale |x| podniesiona do kwadratu daje x.... więc nadal mam pierwiastek. podnosić jeszcze raz ?
22 lut 22:37
dyzio:
warunek styczności zewnętrznej:
|S1S2| = r1+r2
2m2= (3√2)2
2m2+2= 18
dokończ
22 lut 22:41
matematyk z przymusu:(: DZIĘKUJĘ BARDZO. nie wiem jak mogłem popełnić taki błąd.
22 lut 22:42
dyzio:
oczywiście miało być:
2m2+2 = (3√2)2
22 lut 22:43