matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice, pomocy
pomocy:
1+3+5+...+(2n−1)
Obliczyć granice lim(n −> nieskończoność)
−n
n+3
22 lut 21:12
M:
29 mar 19:53
M:
6 cze 06:00
Leszek:
∑ = 1 +3 +5 +...+(2n−1) = n
2
n
2
−3n
a
n
=
− n =
n+3
n+3
−3n
−3
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
= −3
n+3
1+3/n
6 cze 14:21