Ciągi.
Ania: rozwiaz rownanie −5+8+21+...+x = 1899
22 lut 23:23
bart: znajdz wzor tego ciagu podstaw pod x i podstaw pod wzor na sume
22 lut 23:39
Ania: czyli jaki wzor na poczatku
22 lut 23:43
bart: no wlasnie nie moge wymyslic
22 lut 23:44
Ania: to jak wymyslisz to sie podziel ze mna

jeszcze jedno zadanie dodalam, rowniez z ciagow. jak
masz chwilke to prosze, rozwiaz mi je

jutro przeanalizuje.
22 lut 23:45
Trivial: cześć
bart.
22 lut 23:46
bart: kurde teraz bede wymyslal w lozku wzor

no siema, siema
22 lut 23:47
Godzio: a
1 = −5
a
n = x
S
n = 1899
r = 8 − (−5) = 13
a
n = a
1 + (n − 1) * r
| | −5 + −5 + (n − 1) * 13 | |
1899 = |
| * n −− z tego wyliczysz n, i podstaw do wzoru ogólnego an |
| | 2 | |
z którego otrzymasz x
22 lut 23:48
Trivial: Wow, właśnie mi się spaliła żarówka... Dziwne...
22 lut 23:48
bart: eee tam tak robisz.. wymyslcie wzor ciagu
22 lut 23:49
bart: Trivial a nie wpadles w tym momencie na jakis pomsyl?
22 lut 23:50
Trivial: Właśnie nie... Ale Godzio tak.
22 lut 23:51
Godzio:
bart jaki wzór

?
22 lut 23:52
bart: no wzor tego ciagu

−5,8,21,34 itd
22 lut 23:55
Trivial:
a
n = −5 + (n−1)*13 ?
22 lut 23:55
bart: Dobra

ide spac
22 lut 23:56
Trivial: Ja mam jeszcze ferie.
22 lut 23:57
bart: so?

nie musisz spac?
22 lut 23:58
Trivial: Pewnie.
23 lut 00:01