Potęgi, Równania, Pierwiastki... ;/
G: Jakby ktoś rozwiązał to dzisiaj to byłbym niezmiernie wdzięczny (jutro muszę to zaliczyć, a
nawet nie wiem jak to ugryźć

)
1. Zapisz liczbę (
√3√32) w postaci potęgi liczby 3...
2. Rozwiąż równanie: x
3+9x=6x
2
3. Parabola y=−2(x−3)
2+4 ma dwa punkty wspólne z prostą. Jakie to punkty?
| | a | |
4. Jeśli a= √2−1 i b− √2+1 to |
| wynosi? |
| | b | |
22 lut 19:58
Niunia85: 2,
x3−6x2+9x=0
x(x2−6x+9)=0
Δ=0
x1=0
x2=3
22 lut 20:09
G: zadowolę się nawet zwykłą podpowiedzią, co pierw w którym zadaniu...
22 lut 20:10
Niunia85: w 4 b jest "−"
22 lut 20:10
G: oo, dzięki niunia
22 lut 20:11
G: a nie pomyłka, miało być "="
22 lut 20:11
Niunia85: tam miało być x
2 a nie x
2
22 lut 20:14
G: w porządku, łapie
22 lut 20:15
zbroszka: w 4 wychodzi Ci −2
√2+3
1) sprowadzasz do wspolnego mianownika mnozac przez
√2−1 √2−1
2) obliczasz i wychodzi Ci to co powinno
22 lut 20:17
G: Dobra... 4 nie czaje %−)
22 lut 20:33
Niunia85:
| √2−1 | | √2−1 | | (√2−1)2 | |
| * |
| = |
| =(√2−1)2 |
| √2+1 | | √2−1 | | 2−1 | |
22 lut 20:39
G: A co do drugiego:
x3+9x=6x2
x3−6x2+9x=0
x(x2−6x+9)=0
ax2+bx+c=0
Δ=b2−4ac
no i tu się zgubiłem...
co jest moim a? a=x?
22 lut 20:55
ICSP: x2 − 6x + 9
1x2 − 6x + 9
22 lut 20:56
G: aaa... oka, no ale skoro
Δ=0
to liczymy tylko x1, a x1=−3 co nie?
22 lut 21:04
ICSP: Jeśli delta jest równa 0 to równanie posiada jeden pierwiastek podwójny wyrazający sie wzórem:
Spróbuj wyznaczyć współczynniki a,b,c w takim równaniu
x
2 −12x
22 lut 21:06
G: a mogę sobie z tych 12x zrobić 10x+2 żeby pasowało do wzoru? ;>
22 lut 21:12
gr4kes: w tym rownaniu najpierw wciagasz X przed nawias, zeby miec rownanie kwadratowe. wtedy liczysz
delte ze wzoru (patrz wyzej). wyznaczasz x1 i x2, jesli wychodzi 0, to bedzie −b/2a. a dalej
to już wiesz chyba
22 lut 21:14
ICSP: nie możesz tak zrobić
ax2 + bx + c
x2 − 12x + 0
a = 1
b = −12
c = 0
22 lut 21:15
G: a to w sumie tak na początku tak myślałem, tylko nie wiedziałem czy mogę se tam dać te zero czy
nie... %−)
22 lut 21:23
G: Podsumowując = może zrobię zadanie 2, parabole olewam, 4 dalej nie kapuje... już jest lepiej
22 lut 21:26