adawdawdad
qwerr: Rozwiaż równanie (x−1)3= √2(2x−1)+x2(x−3)
i sprawdz czy rozwiązanie tego równania jest miejsce zerowym funkcji y=(√2+1)x+1
Wychodzą mi dosyć dziwne wyniki, mógłby to ktoś rozwiązać ?
22 lut 13:21
zenon: a jakie masz wyniki?
22 lut 13:32
qwerr: x=√2+13−2{2} Po usunięciu niewymierności z mianownika (nie iwem czy dobrze) 5√2+7
22 lut 13:41
zenon: a mi
x = −1 − √2
a miejsce zerowe funkcji √2 − 1
czyli rozwiązanie równania nie jest miejscem zerowym danej funkcji
22 lut 13:47
qwerr: a mogłbys mi dokladnie napisać jak to liczysz ?
22 lut 13:52
zenon: tak przy okazji jeszcze pomyliłem miejsce zerowe, ok zaraz napiszę
22 lut 13:54
zenon: (x − 1)
3 =
√2(2x − 1) + x
2(x − 3)
x
3 − 3x
2 + 3x −1 = 2
√2x −
√2 +x
3 − 3x
2
3x − 2
√2x = 1 −
√2
x(3 − 2
√2) = 1−
√2
| | 1 − √2 | | 3 + 2√2 | |
x = |
| * |
| |
| | 3 − 2√2 | | 3 + 2√2 | |
x = −1 −
√2
22 lut 13:58
zenon: a miejsce zerowe
0 = (
√2 + 1)x + 1
−1 = (
√2 + 1)x
x = 1 −
√2
22 lut 14:01
qwerr: a mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć niektóre wersy tych obliczeń ?
2 ostatnie, kiedy liczyles równanie
2 ostatnie w miejscuzerowym, jak znalazła się tam −1 i dlaczego się to skróciło.
22 lut 14:05
zenon: usuwam niewymierność z mianownika, zarówno w równaniu jak i miejscu zerowym, wymnóż sobie i
sprawdź wynik,
to samo z miejscem zerowym, pomnóż licznik razy (√2−1) i zobacz czy wynik wyjdzie taki jak
napisałem
22 lut 14:10
zenon: kurde licznik i mianownik razy (
√2−1) sory
i wtedy będzie
| | −1 | | √2 − 1 | | −√2 + 1 | |
x = |
| * |
| = |
| = −√2 + 1 = 1 − √2 |
| | √2 + 1 | | √2 −1 | | 2 − 1 | |
teraz jasne?
22 lut 14:16
qwerr: Czyli nie jest miejscem zerowym ?
22 lut 14:23
zenon: nie jest
22 lut 14:24
qwerr: a wiesz jak rozwiązać ten układ równań?
|y+2|−2=4
3x−y=−6
22 lut 14:26
zenon: |y + 2| − 2 = 4
|y + 2| = 6
y + 2 = 6 lub y + 2 = −6
y = 4 y = −8
teraz podstawiasz
22 lut 14:30
qwerr: Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania k2(x−1)−p=k(2+x−k) w zależności od wartości parametrów
p i k w przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je i przedstaw w najprostszej postaci.
Kompletnie nie wiem jak za to się zabrać. Na lekcji przerabialismy równianie tylko z 1
parametrem, jeżeli będziesz miał czas to pomóż mi to rozwiązać, a potem sprawdzić czy dobrze
zrobiłem inne zadanie właśnie z 1 parametrem.
22 lut 14:37
zenon: wiesz co mi zadanie zajęłoby trochę czasu, wrzuć jako oddzielne zadanie, ktoś inny pomoże, po
za tym ja już uciekam
22 lut 14:41