Algebra liniowa
Słabymatematyk: Niech a=[6,0,2], b=[−3,1,−1]. Czy wektory a i b są równoległe

Wskaż dwa rożne wektory
równoległe do wektora a.
22 lut 12:57
Słabymatematyk: Cieszyłbym się gdyby mi to ktoś wytłumaczył
22 lut 12:57
Słabymatematyk: halo pomożecie
22 lut 13:06
Słabymatematyk: zna się ktoś na tym?/
22 lut 13:10
Słabymatematyk: halo pomocy.
22 lut 13:26
Słabymatematyk: a może ktoś mi pomoże sformułować zasadnicze twierdzenie algebry
22 lut 13:37
AS: Wektory a = [ax,ay,az] i b = [bx,by,bz] są równoległe,gdy spełniają warunek
22 lut 13:41
Słabymatematyk: czyli kiedy są proporcjonalne

?
22 lut 13:46
AS: Ok.
22 lut 13:51
Słabymatematyk: a jak to wykazać

/
22 lut 14:02
Słabymatematyk: albo jak znaleźć wektory równoległe np. do wektora a
22 lut 14:36
AS: Pomnożyć każdą współrzędną przez dowolną liczbę k ≠ 0
22 lut 14:49
Słabymatematyk: i tylko taki sposób

jak sie robi tu macierz

bo znalazłem jeszcze inny sposób w necie i nie
wiem jak go przedstawić żeby ktoś go potwierdził.
22 lut 14:51
Słabymatematyk: jak się robi tu macierz
22 lut 14:58
Słabymatematyk: przepraszam wektory nie maja być równolegle tylko prostopadłe
22 lut 15:01
AS: Warunek prostopadłości wektorów a i b:
ax*bx + ay*by + az*bz = 0
22 lut 15:34
Słabymatematyk: a podpowie mi ktoś jeszcze jak wyliczyć minor macierzy i rząd
22 lut 17:00
Słabymatematyk: halo jesteście
22 lut 17:39
Słabymatematyk: halo halo pomocy
22 lut 20:43
Słabymatematyk: czekam na odpowiedź
22 lut 20:43
AS: Wpisz w Google hasło <minor> i znajdziesz odpowiedź
23 lut 09:19
Słabymatematyk: może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć minor macierzy
23 lut 14:38
Słabymatematyk: jest na google ale nie rozumiem tego wogóle.
23 lut 14:41
Słabymatematyk: halo pomocy
23 lut 15:09