suma poczatkowych wyrazow ciagu
gr4kes: oblicz sume siedmiu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego w ktorym a3=7 i a13−a9=20
te indeksy przy 'a' to małe miały być jakby co

liczyłam kilka razy ten przyklad, ale za kazdym razem wyszlo mi cos innego

prosze o pomoc
22 lut 20:55
ICSP: r = 5.
a1 = −3
Kończysz już sam/a.
22 lut 20:57
gr4kes: ok, ale dlaczego r jest 5?
mi wyszlo r 13.. chyba, ze a13−a9 to nie jest a4...
22 lut 21:00
ICSP: a13 = a1 + 12r
a9 = a1 + 8r
a13 − a9 = a1 + 12r − a1 − 8r = 4r
4r = 20
r = 5
22 lut 21:01
gr4kes: dziekuje
22 lut 21:05