Funkcja kwadratowa
Tony: Funkcja kwadratowa f ma tylko jedno miejsce zerowe, przyjmuje największą wartość dla argumentu
−4, a do jej wykresy należy punkt A (1, −50). Napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
To jest treść zadania. Zupełnie nie rozumiem funkcji, jedyne co potrafię to z doprowadzić ją do
postaci ax2+/−bx+/−c i obliczyć deltę i miejsca zerowe. Reszty zupełnie nie pamiętam. To jest
jedno z zadań maturalnych.
22 lut 21:56
Tony: Trzeba rysować wykres funkcji?
22 lut 21:58
ICSP: przyjmuje największą wartośc: a<0
xw = −4
yw = 0
y = a(x+4)2.
−50 = a(5)2 ⇔ a = −2
y = −2(x+4)2. wymnóz to i otrzymasz wykres funkcji w postaci ogólnej.
22 lut 22:03
Tony: co to jest za "w" przy x i y?
y = a(x+4)2 − jest na to jakiś wzór?
Wielkie dzięki za pomoc
22 lut 22:06
ICSP: x wierzchołka i y wierzchołka. Jeżeli trójmian wkadratowy posiada pierwiastek podwójny możemy
zapisać go w postaći:
a(x−xw)2
22 lut 22:07
Tony: Wyszło mi y= −2x2−12x−32
Obliczyć z tego x?
22 lut 22:09
dyzio:
Skoro funkcja ma jedno miejsce zerowe, to wierzchołek paraboli znajduje się na osi OX
Parabola jest ramionami skierowana do dołu, bo dla x= −4 osiąga największą wartość
czyli dla xw= −4
zatem wierzchołek paraboli W( −4, 0)
z postaci kanonicznej:
f(x)= a( x+4)2 A( 1 −50) , to: f(1)= −50
−50= a( 1+4)2
−50= a*25
a= −2
f(x)= −2( x+4)2 = −2( x2+8x+16)
f(x)= −2x2 −16x −32
22 lut 22:09
Tony: ICSP − dzięki, nie słyszałem jeszcze tego o czym mi napisałeś. WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI
22 lut 22:10
Tony: y= −2x2−12x−32 −> źle wymnożyłem oczywiście
22 lut 22:12
Tony: dyzio − lepiej się tego nie dało wytłumaczyć


Co ja bym bez WAS zrobił.
22 lut 22:13
dyzio:
22 lut 22:21