Nawet nie wiem jak to sklasyfikować
Tony:

Nie mam pojęcia w ogóle co trzeba zrobić, z tych tematów jestem mniej niż zero.
Dane są punkty A(6,−3), B(1, 2) oraz C (2m
3 − 18m, (ten przecinek to chyba zwykły błąd w
druku) − m
2). Wyznacz wszystkie wartości m, dla których proste AB i AC są prostopadłe.
Zrobię może rysunek:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−



I love ICSP, DYZIO, ETA, TRIVIAL, UTAN


22 lut 23:04
dyzio:
czyli : współczynniki kierunkowe spełniają warunek
a
AB*a
AC = −1
C( 2m
3−18m
, −m
2) −−−−− żaden bład w druku

punkt na płaszczyźnie ma dwie współrzędne!
wyznacz współczynniki kierunkowe
a
AC= ...... podobnie , przy założeniu,że x
A ≠x
C
powodzenia
22 lut 23:11
Tony: Spróbuję to zrobić, jak coś wykonam to napiszę.
PS. "żaden bład w druku

punkt na płaszczyźnie ma dwie współrzędne!" − znowu premiera... matme mam tak do dupy
traktowaną w mojej szkole, że nie wiem jak ja zdam maturę ... (2 próbne się udało, ale
praktycznie na styk)
22 lut 23:14
Tony: Na razie aAB= 2+31−6=5−5=−1
?
22 lut 23:23
Tony: a z tym aAC i dwoma współrzędnymi zupełnie nie mam pojęcia
22 lut 23:25
dyzio:
załozenie: 2m
3−18m −6 ≠0 => m
3−9m−3≠0
z poprzedniego warunku:
| −m2+3 | |
| *(−1)= −1
|
| 2m3−18m −6 | |
2m
3 −18m −6= −m
2+3
2m
3 +m
2 −18m −9=0
m
2( 2m+10 −9(2m+1)=0
(2m+1)(m
2−9)=0
(2m+1)(m−3)(m+3)=0
m= −
12 v m= 3 v m= −3
sprawdź czy wszystkie "m" spełniają powyższe założenie
P.S. sprawdzaj moje rachunki, bo już ledwie na oczy widzę
myślę,że sięnie pomyliłam?..... ale tylko myślę
23 lut 00:07
Trivial:
dyziu, przed kim się ukrywasz?
23 lut 00:08
Tony: przede mną, bo napisałem, że ją/jego kocham
23 lut 00:09
dyzio:
He he

..... zimno jest i myślę jak to fajnie by było "leżeć na łące i marzyć "
23 lut 00:09
Tony: zaraz przeanalizuję dokładnie zadanie. Dzięki po raz setny
23 lut 00:10
Tony: dyzio − ze mną?
23 lut 00:10
Max: Nie
23 lut 00:15
dyzio: Max − nie kłam
23 lut 00:21