Wyznacz parametr m
Patryks: Dane są okregi o równaniach
(x−3)2+y2=16
x2+(y−m)2=m2 ,m>0
Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których te okręgi mają 1 punkt wspólny.
22 lut 16:05
Trivial:

Okręgi mają jeden punkt wspólny, kiedy są styczne, czyli:
||
S1S2|| = r + R
22 lut 16:14
Trivial:
m>0
S1 = (3, 0), r1 = 4
S2 = (0, m), r2 = m
||S1S2|| = √32 + m2.
√9 + m2 = 4 + m /2
9 + m2 = 16 + 8m + m2
(8m = −7 ∧ m>0) ⇒ m ∊∅
22 lut 16:20
Trivial:

Jest jeszcze drugi przypadek, mogą być styczne wewnętrznie...
0 < ||
S1S2|| = |r − R|
22 lut 16:27
Patryks: Jeszcze zapytam, to ||S1S2|| = √32+m2 wynika ze wzoru odległości dwóch punktów od siebie ?
22 lut 16:39
kormoran:

Ωδ
1 sty 19:04