Znajdź dwa argumenty
zenon: | | 3 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |
| . Znajdź dwa argumenty różniące się o jeden |
| | x | |
takie, że funkcja f dla mniejszego z nich przyjmuje wartość o 8 większą niż dla większego.
moja propozycja równania to
tylko po przeliczeniu mam nieładne wyniki... może ktoś ma inny pomysł na równanie jeśli ten
jest zły?
22 lut 12:59
zenon:
22 lut 18:16
Zimny: po lewej ta osemka i powinno chyba byc dobrze
22 lut 18:19
zenon: jak dam 8 na lewą stronę to po obliczeniach Δ wychodzi mi na minusie
22 lut 18:23
Zimny: no tak, hm.
f(x−1)=f(x)+8
22 lut 18:28
Zimny: Nie mam kartki zeby sprawdzic
22 lut 18:28
zenon: teraz Δ = 160
czyli √Δ = 4√10
22 lut 18:32
zenon: no i właśnie przez to te wyniki takie dziwne wychodzą i dlatego dałem to zadanie
22 lut 18:32
Zimny: Taki wynik moze byc rozwiazaniem
22 lut 18:46
zenon: jesteś pewien? takie zadanie na maturze podstawowej? z takimi wynikami? ja bym chyba siedział
wtedy do końca i szukał ewentualnego błędu
22 lut 18:48
Zimny: na maturze wszystko jest mozliwe

Pewny nie jestem , ale bledu nie widze, wiec prawdopodobnie jest to dobre rozwiazanie
22 lut 18:54
zenon: powiem szczerze, że do innych rozwiązań nie doszedłem, to też wydaje mi się dobre
no ale jednak te wyniki, ehh

dzięki
22 lut 18:56