Funkcje trygonometryczne zadaniu z treścią
Zuza: Zaczęliśmy omawiać funkcje trygonometryczne, ale do tej pory nie robiliśmy zadań z treścią z
ich wykorzystaniem i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, proszę o wskazówkę :
Samolot widać pod kątem 35 stopni w momencie, gdy znajduje się ona and punktem odległym od
obserwatora o 4km. Na jakiej wysokości i w jakiej odległości od obserwatora znajduje się ten
samolot ?
Tak sobie myślałam, że pewnie trzeba wykorzystać I wzór redukcyjny i próbowałam ale wychodziły
mi dziwne rzeczy, więc pewnie robiła to w zły sposób. Będę wdzięczna za pomoc
22 lut 20:38
ICSP:

tg 35 odczytujesz z tablic.
22 lut 20:39
Zuza: mam obliczyć bez użycia tablic
na razie nauczycielka wymaga, zebyśmy sami obliczali
22 lut 20:49
Zuza: z rysunkiem też dałam sobie radę, cały problem w tym, że nie wiem co potem, chyba, że nie da
się tego rozwiązać bez użycia tablic ?
22 lut 20:50
dyzio:
H= 4*tg35
o = ..... odczytaj z tablic tg35
o
| | 4 | |
d= |
| = ....... też odczytaj z tablic cos35o |
| | cos35o | |
22 lut 20:50
Zuza: czyli jednak trzeba skorzystać z tablic... dzięki za pomoc
22 lut 20:52