fukcjne trygonometria
Ala: Dane sa funkcje f(x)=sin2x i g(x)=cosx + |cosx|. Dla jakiego x∊<0;2π> f(x)=g(x). Naszkicuj
wykres funkcji g(x)
22 lut 20:43
Ala: ktos sie podejmie tego zadanka ? ;> Bylabym wdzieczna bardzo
22 lut 22:22
ICSP: Czego w tym zadanku nie możesz zrobić?
22 lut 22:25
ancymon: żeby narysować wykres g(x) zastanów się kiedy cosx≥0 a kiedy cosx<0
22 lut 22:40
ICSP: Oczywiście
Wykres cos x −
https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html
| | π | | 3π | |
cosx≥0 ⇔ x ∊<0; |
| > suma < |
| ;2π> |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
cosx < 0 ⇔ x ∊ ( |
| ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Funkcję g(x) będę rozważał w dówch przedziałach.
| | π | | 3π | |
x ∊<0; |
| > suma < |
| ;2π>. W tym przedziale wartość funkcji jest większa od zera |
| | 2 | | 2 | |
dlatego przy opuszczanie wartosci bezwzględnej nie zmieniam znaku:
g(x) = 2cosx
| | π | | 3π | |
x ∊ ( |
| ; |
| ).. W tym przedziale wartości funkcji są mniejsze od 0 dlatego przy |
| | 2 | | 2 | |
opuszczaniu wartości bezwzględnej zmieniam znak:
g(x) = 0
Jak narysować wykres funkcji g(x) to pardzo proste:
| | π | | 3π | |
Dla x ∊<0; |
| > suma < |
| ;2π> rysujesz wykres 2cosx |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
dla x ∊ ( |
| ; |
| ). rysujesz wykres funkcji stałej y = 0. |
| | 2 | | 2 | |
W razie watpliwości pytaj.
22 lut 22:45