styczne do okregu
Ala: Dany jest okrag x2−4x+y2−2y+4=0. Znajdz rownanie stycznej do tego okregu, ktora jest
rownolegla do prostej 3x+4y+1=0.
22 lut 20:48
Ala: ktos sie podejmie tego zadanka ? ;> Bylabym wdzieczna bardzo
22 lut 21:02
dyzio:
styczna ma równanie: 3x+4y + b =0
o: ( x −2)
2+ (y−1)
2=1 S(2,1) , r=1
odległość d środka S od stycznej : d= r=1
| | | 3*2+4*1+b| | |
d= |
| = 1
|
| | √32+42 | |
| 10+b| = 5
10+b= 5 lub 10 +b= −5
b=....... lub b=.......
styczne maja równania:
3x+4y−5=0 i 3x+4y −15=0
22 lut 21:19