wdadawdawdaw
qwerr: Dla jakich wartości k rozwiązaniem układu równań
{x+2y=5k+5
{3x−y=k−6
jest para liczb spełniająca warunek |x|−|y|<1
Zrobiłem to metodą wyznaczników, wyliczyłem x,y. Co dalej ?
22 lut 12:51
Zimny: wstaw do warunku i wylicz
22 lut 12:55
qwerr: Tylko, że nie wiem własnie jak wyliczyć..
22 lut 13:05
Zimny: podaj x i y
22 lut 13:16
qwerr: x= k−1
y=2k+3
22 lut 13:20
Zimny: no to masz nierownosc
|k−1| − |2k+3| < 1
na trzy przypadki robisz
3) k ∊ <1,+
∞)
22 lut 13:26
qwerr: a więc to metodę stosuje się też w nierównościach ?
22 lut 13:27
Zimny: Tak
22 lut 13:29
Zimny: Tak
22 lut 13:30
qwerr: Wyszło mi
1) k<−3
2)k>01
3)k>−5
Mógłbyś sprawdzić ? Jeśli jest dobrze to jaką dać odpowiedź ?
22 lut 13:35
qwerr: k∊(−
∞;3) U (−1;
∞)

?
22 lut 13:37
qwerr: halo
22 lut 13:52
qwerr:
22 lut 14:05
Zimny: przepraszam musialem wyjsc. minus zgubiles, wynik :
k∊(−∞,−3)∪(−1,+∞)
22 lut 14:48