...
Aga: Do windy stojacej na parterze w budynku osmiopiętrowym wsiadlo 5 osób. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia ze wszystkie osoby wysiadą na roznych piętrach
22 lut 17:01
patryk: moc A C
81*C
71*C
61*C
51*C
41*5.
Najpierw pierwsza osoba wybiera sobie dowolne piętro z 8, potem druga z 7 itd, na końcu *5 bo
zaczynamy od dowolnej osoby.
Moc Ω = W
85
bo przestrzeń zdarzeń elementarnych zawiera wszystkie kombinacje wyjść na piętra (włącznie z
powtórzeniami)
| | 8*7*6*5*4*5 | |
Więc P(A) = |
| = 0,086 |
| | 58 | |
22 lut 17:09
patryk: miałem dobrze na myśli, ale zapisałem źle moc Ω:
powinno być moc Ω = W58 bo dla 5 osób wybieramy z 8 pięter.czyli = 58
22 lut 17:20