| b | ||
Zależność między zmiennymi x i y wyraża się wzorem y=a+ | . Znajdz współczynniki a i b. | |
| x |
| b | ||
4,1 = a + | ||
| 400 |
| b | ||
3,6 = a + | ||
| 900 |
| b | ||
a = 4,1 − | ||
| 400 |
| b | b | |||
3,6 = 4,1 − | + | |||
| 400 | 900 |
| b | b | |||
−0,5 = − | + | |||
| 400 | 900 |
| b | b | |||
−50 = − | + | |||
| 4 | 9 |
| −9b + 4b | ||
−50 = | ||
| 36 |
| 360 | ||
a = 4,1 − | ||
| 400 |
)
{4,1 = a + b/400
{3,92 = a + b/500
{3,6 = a + b/900
z pierwszego wyciągasz sobie wyraz wolny "a" i podstawiasz go do równania poniżej:
{a = 4,1 − b/400
{3,92 = 4,1 − b/400 + b/500
{3,6 = a + b/900
{a=4,1−b/400
{3,92 = 4,1 − b/400 + b/500
{3,6 = 4,1 − b/400 + b/900
z równania 2 lub 3 wyliczasz sobie wartość "b": (pamiętając o wspólnym mianowniku przy
dodawaniu ułamków)
{a = 4,1 − b/400
{3,92 − 4,1 = − 5b/2000 + 4b/2000
{a = 4,1 − b/400
{−0,18 = − b/2000
{a = 4,1 − b/400
{b = 360
potem podstawiasz sobie otrzymaną wartość "b" do równania pierwszego a=4,1−b/400 i wyliczasz z
niego wyraz wolny "a"
a = 4,1 − 360/400 a = 3,2
w ten sposób otrzymujesz rozwiązanie:
{a = 3,2
{b = 360
I to koniec zadania. Poprawność rozwiązania można sprawdzić podstawiając otrzymane wartości do
równań.