Znajdz wzór funkcji h
Michał: Funkcja kwadratowa h, której miejscami zerowymi są liczby −1 i 2 dla argumentu 1 przyjmuje
wartość 6. znajdz wzór funkcji h.
nie umiem....
22 lut 19:17
Zimny: Skorzytamy z postaci iloczynowej
h(x)=a(x+1)(x−2)
h(1)=6
Wstaw i policz a, otrzymujac wzor funkcji
22 lut 19:25
Bizon: ... nie umiesz ...

A poprawnie zapisać umiesz?
22 lut 19:27
Michał: czyli mam zrobic takie cos : 1=a(6+1)(6+2) ?
22 lut 19:29
Zimny: Odwrotnie
x−argument
y−wartosc
22 lut 19:30
Adameusz: ax
2+bx+c − wzrór funkcji kwadratowej.
korzystam ze wzoróv Vieta
−2a=c
a=−b
Wiemy, że:
a+b+c=6
podstawiamy :
a−a−2a=6
−2a=6
a=−3
podstawiamy :
a=−b
−3=−b
b=3
podstawiamy:
−2a=c
−2*(−3)=c
c=6
podstawiamy:
ax
2+bx+c
−3x
2+3x+6=0 − wzór funkcji kwadratowej.
22 lut 19:31
grabarz: mozna to poprostu zrobic tak:
ogolny wzor funkcji kwadratowej ax
2+bx+c
h(−1)=>a
2−bx−c=0
h(2) 2a
2+2b+c=0
h(1) a
2+b+c=6
uklad z trzema niewiadomymi
22 lut 19:40