Banał
Anka: 3+
√3/3−
√3
dlaczego to się równa 2
√3
łopatologicznie poproszę
22 lut 15:31
nora: a możesz zapisać z nawiasami tak aby było widać co jest w mianowniku a co w liczniku
22 lut 15:37
Anka: (3+√3)/(3−√3)
22 lut 15:38
nora: A skąd wzięłaś wynik? Mi nic takiego nie wychodzi
22 lut 15:44
Anka: sory, 2+√3
22 lut 15:47
Anka: Doszłam generalnie dlaczego tak, ale wydaje mi się że można to szybciej, niż mnożyć przez
mianownik z + w środku
22 lut 15:48
ICSP: te dziewczyny
| 3+√3 | | 3+√3 | | (3+√3)2 | |
| * |
| = |
| = |
| 3−√3 | | 3+√3 | | 9−3 | |
| 9+6√3 + 3 | | 12 + 6√3 | |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | |
=2 +
√3
22 lut 15:49
nora: Mnie wyszło dokładnie tak samo jak ICSP
22 lut 15:53
Anka: no i gra chociaż myślałam że jest na to jakaś magiczna metoda

dzieki
22 lut 15:54