Wielomian z parametrem
W: Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 + mx
2 + m + 2 = 0 ma cztery rozwiązania

Proszę o dokładne wytłumaczenie.
Dziękuję z góry
22 lut 19:54
Zimny: t=x2
t2+mt+m+2=0
Gdy to powyzsze rownanie bedzie mialo dwa dodatnie rozwiazania, te przed podstawieniem bedzie
mialo 4 z racji podstawienia.
uklad rownan:
Δ>0
t1*t2>0
22 lut 20:02
bart: Δ≥0 moim zdaniem bo beda cztery rozw ale dwa z nich beda podwujne

ostatnio dyskutowalismy o
tym na matmie
22 lut 20:04
bart: tym bardziej ze nie napisal ze rozne
22 lut 20:05
Zimny: Racja

t
1 * t
2 tez chyba ≥ 0
22 lut 20:06