cechy podzielności
basiulek: Ile jest pięciocyfrowych liczb podzielnych przez 7?
22 lut 19:20
M:
29 mar 20:53
Min.Edukacji: duzo
29 mar 22:45
Mila:
10000− najmniejsza liczba pięciocyfrowa
10003 −najmniejsza liczba pięciocyfrowa podzielna przez 7
99999 − największa liczba pięciocyfrowa
99995−największa liczba pięciocyfrowa podzielna przez 7
Ciąg arytmetyczny:
a1=10003, r=7, an=10003+(n−1)*7
10003+(n−1)*7=99995
n=12857
sprawdź rachunki.
31 mar 15:40
wredulus_pospolitus:
albo (mając dostęp do prostego kalkulatora):
2. 14'285 liczb od 1 do 99'999 podzielnych przez 7
4. 1'428 liczb od 1 do 9'999 podzielnych przez 7
5. Więc szukana liczba to 14'285 − 1'428 = 12'857
31 mar 15:47
Podstawy Geometrii:
Czyli jest ich dużo
31 mar 16:23
Mila:
31 mar 19:40