Okrąg i koło
Dawid: zad.1 Dwa okręgi są styczne zewnętrznie.Odległość między ich środkami wynosi 12cm.Wyznacz
długość promieni tych okręgów wiedząc,że jeden z nich jest trzy razy dłuższy od drugiego.
zad.2 Dwa okręgi są styczne wewnętrznie.Odległość między ich środkami wynosi 3cm.Wyznacz
długość promieni tych okręgow,wiedząc że:
a)jeden promień jest dwa razy krótszy od drugiego
b)suma długości ich promieni jest równa 17
22 lut 15:04
patryk: 1) 3x + x = 12 ⇒ 4x = 12 ⇒ x = 3.
Odpowiedz: Promienie to 3 cm oraz 9 cm.
22 lut 15:06
patryk:

a)
x − promień większego okręgu
x/2 − promień mniejszego okręgu
| | x | | x | |
x − |
| = 3 ⇒ |
| = 3 ⇒ x = 6 |
| | 2 | | 2 | |
Odpowiedz: Dłuższy promień ma 6 cm a krótszy 3 cm.
b) układ równań
x − promień większego okręgu
y − promień mniejszego okręgu
x − y = 3
x + y = 17
22 lut 15:14
Dawid: ⇒ co to oznacza ?
22 lut 15:20
patryk: że drugie równanie wynika z tego pierwszego, trzecie z drugiego itd.
22 lut 15:27
Dawid: a może ktoś mi rozwiązać ten układ równań w punkcie b,bo jakiś dziwny jest
22 lut 15:27
Dawid: a czemu w 1 zadaniu wyszło 9 ?
22 lut 15:29
patryk: Chyba prostszego układu już nie może być...
x − y = 3 ⇒ x = 3 +y
3 + y + y = 17
2y = 14
y = 7
x = 7 + 3 = 10
Odpowiedź: większy promień ma 10 cm a krótszy 7 cm.
22 lut 15:30
patryk: no bo większy promień ma jest 3 razy większy, czyli 3x. Skoro x z równania wyszedł 3, no to
dłuższy mam 3*3 cm = 9 cm.
22 lut 15:31
patison: Bardzo prosze o pomoc!
funkcja f okreslona wzorem f(x)=|x+6|−2|x|+|x+3| ,x∊(−6,0)
a)zapisz ta funkcje bez uzycia symbolu wart.bezwzgl.
b)narysuj wykrej tej funkcji
c)podaj wzor wartosci funkcji f
22 lut 15:32
Dawid: dzięki bardzo
22 lut 15:34
patryk:

a)
x ∊ (−6; −3)
f(x) = x + 6 +2x − x − 3 = 2x +3
x∊ <−3;0)
f(x) = x + 6 + 2x + x + 3 = 4x + 9
Odpowiedź:
| | ⎧ | f{x} = 2x +3, x ∊ (−6;3) | |
| f(x) = |x+6| − 2|x| + |x+3|, x ∊ (−6;0) ⇔ | ⎩ | f(x) = 4x+9, x∊<−3;0) |
|
Nie chce mi się rysować, za dużo roboty z tym. Mając już rozbite bez wartości bezwzględnych
powinieneś sam narysować.
22 lut 15:39