analityczna
Patryks: 1.Dane sa punkty A=(2;9),B=(6;6),C=(x,y).Odciete tych punktow tworza ciag arytmetyczny,a rzedne
− ciag geometryczny.
a)Wyznacz wspolrzedne punktu C
b)Znajdz taki punkt D,ze AD + BD + CD = 0 (Nad AD , BD , CD maja byc wektory emotka )
a) C=(10;4)
[xD − 2, yD − 9] + [xD − 6, yD − 6] + [xD − 10, yD − 4] = 0 [3xD − 18, 3yD − 19]
xD = 6
yD = 19/3
D(6,19/3)
może mi ktoś wytłumaczyć Dlaczego te wektory w nawiasach kwadratowych się odejmuje a nie
dodaje?
22 lut 13:44
Patryks: ?
22 lut 13:54