Minimalna wartośc
Iza: Oblicz minimalną wartość wyrazenia a2+b2, jezeli spełniony jest warunek a+2b=1
22 lut 20:33
bart: a=1−2b
(1−2b)
2−b
2=...
otrzymasz rownanie kwadratowe.. wartosc minimalna obliczysz z pochodnej
22 lut 20:34
bart: (1−2b)2+b2=... sorry
22 lut 20:34
Iza: nie przerabiałam jeszcze pochodnych..

a delta z rownania kwadratowego wychodzi ujemna mi

(1−2b)
2+b
2=1−4b+4b
2+b
2=5b
2−4b+1
delta=16−4*1*5=−4
gdzieś muszę robic bład...
22 lut 21:00
ICSP: liczysz yw nie pierwiastki.
22 lut 21:01
ICSP: bart w liceum nie ma pochodnych.
22 lut 21:01
bart: | | −Δ | | 4 | |
ojej  ale moze byc delta  q= |
| a wiec min= |
| |
| | 4a | | 20 | |
22 lut 21:02
bart: całki nawet są
22 lut 21:02
Iza: dziekuje
22 lut 21:03
ICSP:
Wybitni uczniowie to całki maja ale chyba sami muszą sobie je przerobić.
22 lut 21:03
bart: proszę
22 lut 21:03
bart: ja niedawno mialem na lekcjach
22 lut 21:04