Pomocy
Ogi: Koło i kwadrat mają równe pola która figura ma większy obwód? ile razy?
22 lut 20:48
Ogi: Pomoże ktoś z tym?
22 lut 20:55
dero2005:
pole kwadratu = a2
pole kola = πr2
a2 = πr2
a = √πr2
obwód kwadratu = 4a
obwód koła = 2πr
4a2πr = 4√πa22πr = 4r√π2πr = 2√ππ → tyle razy kwadrat ma wiekszy
obwód
22 lut 21:27
dero2005:
korekta do ostatniego wzoru: powinno być
4a2πr = 4√πr22πr = 4r√π2πr = 2√ππ
22 lut 21:31
bart: dero duze U uzywaj
22 lut 22:01
glama: Błąd , wynik musi wyjść 2√π
27 wrz 19:02
27 wrz 19:16