sinusy, cosinusy....
Iwona: Wyznacz wartości sinusa, cosinusa, tangensa, cotangensa kątów ostrych trójkąta prostokątnego w
którym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej.
prosze sprawdzić czy dobrze zrobiłam

krótsza przyprostokątna : x
dłuższa: 2x
a przyprostokątna z tw. pitagorasa wychodzi
√5x
sin α = x
√5 / 5
cosα = 2
√5 / 5
tg α =
x2x
ctg α = 2x /x
sin β = 2
√5 /5
cosβ = x
√5 / 5
tg β = 2x / x
ctgβ x/ 2x
22 lut 18:44
Kasia: Hmm... Niby ok, ale nie podoba mi się sinα i cosβ... Pomyśl nad tym jeszcze raz.
22 lut 18:55
Kasia: i przede wszystkim to, co obliczyłas z tw. pitagorasa to jest przeciwprostokątna
22 lut 18:56
ICSP: wszystko ładnie uniewymiernione. Nie mam zastrzeżeń. Co najwyżej do tych x mogę się przyczepić
bo są zbędne. Przecież ładnie się dzielą.
22 lut 18:57
Iwona: to zdaje mi się, że powinno tam być x √5x / 5
o to chodzi?
22 lut 18:57
Iwona: aa to faktycznie tam wyżej miałam napisac że to przeciwprostokątna

dziękuje za sprawdzenie
22 lut 18:59
ICSP: Dobrze jest. Tylko pamiętaj że x się skracają w każdym przypadku. Dlatego nie ważne czy
weźmiesz 1,2,√5
2,4,2√5 wartości funkcji trygonometrycznych są takie same.
22 lut 18:59
Kasia: a nie czasem:
i wtedy usunąć niewymierność?
22 lut 19:00
ICSP: przecież wszystko jest już usunięte. Nie rozumiem o co ci chodzi.
22 lut 19:01