matematykaszkolna.pl
sinusy, cosinusy.... Iwona: Wyznacz wartości sinusa, cosinusa, tangensa, cotangensa kątów ostrych trójkąta prostokątnego w którym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej. prosze sprawdzić czy dobrze zrobiłam emotka krótsza przyprostokątna : x dłuższa: 2x a przyprostokątna z tw. pitagorasa wychodzi 5x sin α = x 5 / 5 cosα = 2 5 / 5 tg α = x2x ctg α = 2x /x sin β = 2 5 /5 cosβ = x5 / 5 tg β = 2x / x ctgβ x/ 2x
22 lut 18:44
Kasia: Hmm... Niby ok, ale nie podoba mi się sinα i cosβ... Pomyśl nad tym jeszcze raz.
22 lut 18:55
Kasia: i przede wszystkim to, co obliczyłas z tw. pitagorasa to jest przeciwprostokątna emotka
22 lut 18:56
ICSP: wszystko ładnie uniewymiernione. Nie mam zastrzeżeń. Co najwyżej do tych x mogę się przyczepić bo są zbędne. Przecież ładnie się dzielą.
22 lut 18:57
Iwona: to zdaje mi się, że powinno tam być x 5x / 5 o to chodzi?
22 lut 18:57
Iwona: aa to faktycznie tam wyżej miałam napisac że to przeciwprostokątna emotka dziękuje za sprawdzenie emotka
22 lut 18:59
ICSP: Dobrze jest. Tylko pamiętaj że x się skracają w każdym przypadku. Dlatego nie ważne czy weźmiesz 1,2,5 2,4,25 wartości funkcji trygonometrycznych są takie same.
22 lut 18:59
Kasia: a nie czasem:
x 

?
x*5 
i wtedy usunąć niewymierność?
22 lut 19:00
ICSP: przecież wszystko jest już usunięte. Nie rozumiem o co ci chodzi.
22 lut 19:01