pochodna + pkt podejrzane o min lub max
Paweł: Prosiłbym o sprawdzenie
y=x
2lnx
pkt podejrzane o ekstremum
(2x
2+1)x=0 czyli x=1/2 x=−1/2 x=0
max = −1/2 min =1/2
22 lut 17:00
jo: Źle obliczona pochodna. Skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu.
22 lut 17:16
Trivial:
f(x) = x
2lnx D
f = R
+
f'(x) = 2xlnx + x = x(2lnx + 1) D
f ' = R
+
f'(x) = 0 ⇔ x(2lnx + 1) = 0
Kandydaci na estrema:
x = 0 2lnx + 1 = 0
| | √e | |
Jedynym ekstremum lokalnym funkcji f jest punkt x = |
| |
| | e | |
22 lut 17:18
Paweł: Moja gafa spisałem złe rozwiązanie nie do tego zadania... wszystko mi się zgadza i nawet
doszedłem do momentu lnx=−1 ale skąd to wziąłeś to dalej

to x=√e/e mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć ?
22 lut 17:49
Panek: Wtrace sie do tematu, Paweł, wzielo sie to z twierdzenia o logarytmach

po prostu ln to
logarytm o podstawie e, stad wiesz ze x= e
−1/2 a to oznacza, ze x=(1/e)
1/2, czyli wynik
koncowy jest taki jak kolegi wyzej
22 lut 17:57
22 lut 17:59