prawdopodobienstwo
Marta: Drużyna siatkówki składa się z sześciu zawodników, z których jeden jest kapitanem drużyny. Do
kontroli antydopingowej wybiera się dwóch zawodników. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia,
że kontroli zostanie poddany kapitan drużyny?
22 lut 17:32
Adam47a:
| | | | 6! | | 5*6 | |
Omega = | = |
| = |
| =15 |
| | | 2!*4! | | 2 | |
A − polega na wyborze dwójki w której będzie kapitan, zatem |A| = 1*5
| | 5 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| − szukane prawdopodobieństwo |
| | 15 | | 3 | |
22 lut 17:47
as:
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias
6! 5*6
Omega =
=
=
=15
2!*4! 2
8 sty 01:30