. Oblicz wartość funkcji g dla argumentu -1.
Michał: Liczba −3 jest jednym z miejsc zerowych funkcji g(x)=x2+4x+c. Oblicz wartość funkcji g dla
argumentu −1.
22 lut 19:22
Zimny: f(−3)=0
Obliczsz dzieki temu c.
Pozniej f(−1)=?
22 lut 19:24
Michał: nie rozumiem zbytnio tego tłumaczenia... podałbyś mi twój tok myślenia ?
22 lut 19:27
Zimny: Skoro liczba −3 jest miejscem zerowym , wiec po podstawieniu za x tej liczby otrzymamy wartosc
rowna 0. f(−3)=0
Jak wstawisz to zauwazysz ze jedyna niewiadoma jest c.
Pozniej podstawiasz −1 aby otrzymac wartosc fukncji dla argumentu rownego −1
22 lut 19:29
Michał: czyli : f(−3)=9−12+c ?
a potem −1 = 9−12+c ?
22 lut 19:32
Zimny: Ehh nie.
inaczej:
y=x2+4x+c
Liczba −3 jest miejscem zerowym , wiec po podstawieniu za x , otrzymujemy wartosc funkcji y=0.
W ten sposob liczysz c.
Pozniej majac c, podstawiasz za x liczbe −1 i liczysz wartosc y.
22 lut 19:34
Michał: rozumiem, dzieki
22 lut 19:39