matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomożecie?
Ogi:
Koło i kwadrat mają równe pola która figura ma większy obwód? ile razy? Pomożecie?
22 lut 20:57
:
S=a
2
=πr
2
Obwód kwadratu = 4
√
S
Obwód koła = 2π
√
S/π
=2
√
πS
=2
√
π
√
S
Obwód kwadratu jest większy 2/
√
π
razy od obwodu koła.
18 wrz 12:48