rozwiaz rownanie
karoo: 5−7sinx−2cos2x=0
22 lut 20:52
bart: z jedynki tryg cos2x=1−sin2x
22 lut 20:53
boom: wiesz jak dalej?
−2(1−sin2x)−7sinx+5=0
2sin2x−7sinx+3=0
22 lut 21:00
boom: i podst. sinx=t ?tak?
22 lut 21:02
bart: owszem
22 lut 21:03
karoo: 2t2−7t+3=0
Δ= b2−4ac= 25 √Δ=5
t= 1/2
t= 3
sinx=1/2 sinx=3
i jak dalej?
22 lut 21:09
karoo: ile wychodzi x bo nie pamietam jak sie dalej robiło
22 lut 21:21
karoo: ?
22 lut 21:25
bart: sinx=3 odpada.. wiadomo czemu
| | 1 | | π | | 5π | |
a sinx= |
| dla x= |
| +2kπ u x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
22 lut 21:25
karoo: thx
22 lut 21:30