prawdopodobieństwo
beatka48: Adam ma 1000 płyt CD z muzyką poważną. Codziennie słucha jednej płyty i odstawia ją na
miejsce.
Płyty wybiera w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu pięciu kolejnych dni
będzie słuchał codziennie tej samej płyty.
22 lut 21:36
22 lut 21:41
Blizkierg: Boże Wy nie myślicie ...
1
−−−−−−−
1000
22 lut 21:54
beatka48: jak to obliczyłeś?
22 lut 21:55
bart: Blizkierg nie wydaje mi sie zebys mial dobrze
22 lut 22:01
ICSP: a mi sie wydaje że będzie tak:
A = 1000 − wybiera płytę z tysiąca (1000 sposobów)
Ω = (1000)5
22 lut 22:17
Iza: tak mi się wydaje na chwilę obecną że rozwiązanie barta jest poprawne
22 lut 22:52
ICSP: Moze Dyzio albo Eta się włączą.
22 lut 22:53
22 lut 23:00
dyzio:
"ta sama płyta" −−−−− jest tylko jedna w tej kolekcji
22 lut 23:04
Basia:
ale "ta jedna − ta sama" to może być każda z tego tysiąca
mogę słuchać codziennie Mozarta
mogę słuchać codziennie Bacha
mogę słuchać codziennie Stinga
itd.
stąd
| | 1000 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 10005 | | 10004 | | 1012 | |
23 lut 00:25
dyzio:
ok

ja wolę słuchać tylko Mozarta
23 lut 00:30
Trivial:
23 lut 00:30
Daria: | | 1 | |
A mi wyszło prawdopowodieństwo że pięć razy pod ,,rząd,, wylosuje tą samą płytę |
| . |
| | 10005 | |
Wyobraziłam sobie drzewko jak by mogło wyglądać
23 lut 00:40
Basia:
no to źle Ci wyszło
przecież takich gałązek
"Mozart − Mozart −.....−Mozart"
"Bach − Bach −...− Bach"
itd.
masz 1000
23 lut 00:43
Daria: A to ja inaczej myślałam że albo wylosuje Mozarta albo nie i tak w kółko 5 razy
23 lut 00:46
23 lut 00:49
Basia:
w treści nie jest napisane, że szukamy prawdopodobieństwa słuchania przez 5 dni konkretnej,
wybranej płyty
szukamy prawdopodobieństwa tego, że przez 5 dni będzie słuchał tej samej płyty, a to może być
każda z tego tysiąca
23 lut 00:50
Daria: czyli Basia jest hipokrytka
23 lut 00:50
Daria: Właśnie to chyba jest w poleceniu 1 dnia słucha np. Beethovena więc 2 3 4 i 5 też chyba musi
go słuchać,
23 lut 00:53
Basia:
niedomówienie; to należy jeszcze właśnie pomnożyć przez 1000;
czasem czegoś nie kończę bo wydaje mi się, że to co dalej jest oczywiste;
jak widać nie jest
23 lut 00:54
dyzio:
Wyraźnie jest napisane:
"codziennie będzie słuchać
tej samej płyty"
23 lut 00:54
Trivial: Z którego roku był tamten temat?
23 lut 00:56
dyzio:
Kto roztrzygnie ten spór
23 lut 00:56
Basia:
Daria; jeżeli pierwszego dnia wybierze Beethovena to masz "gałązkę"
Beethoven,...,Beethoven
ale jeżeli pierwszego dnia wybierze Mozarta to masz gałązkę
Mozart,...,Mozart
i też warunki zadania są spełnione
itd.
23 lut 00:57
Daria: Aha chyba teraz rozumiem ale znowu sobie to po swojemu poukładałam na początku może wybrać
| | 1 | |
dowolną płytę z 1000 niech to będzie Mozart że 2 dnia wybierze Mozarta = |
| 3 to samo |
| | 1000 | |
| | 1 | |
i aż do 5 więc w sumie |
| Czy też nie tak  ? |
| | 10004 | |
23 lut 01:00
Basia:
| 1 | |
| to odpowiedź do zadania o treści |
| 10005 | |
".........codziennie będzie słuchał płyty x"
| 1000 | |
| to odpowiedź do zadania o treści |
| 10005 | |
".....codziennie będzie słuchał tej samej płyty"
23 lut 01:01
Daria: no dobrze heh to jest to samo co mi piszesz ale teraz to skumałam

I am sory
23 lut 01:01
Trivial: A co mówią odpowiedzi do tego zadania? (Co zakładają autorzy)?
23 lut 01:02
Basia:
| | 1000 | | 1 | | 1 | |
a |
| to nie to samo co |
| i |
| ? |
| | 10005 | | 10004 | | 1012 | |
przecież 1000 = 10
3
23 lut 01:02