tor punktu
Ala: Znalesc tor punktu A poruszajacego sie w ten sposob, ze jego odleglosc od prostej y=1 i punktu
(2,2) są równe.
22 lut 20:46
Ala: Prosze o pomoooc
22 lut 22:23
Ala: Pomozcie mi. Bede wdzieczna
23 lut 00:08
Trivial:
k: y − 1 = 0, P = (2, 2)
A = (x, y)
| | |x*0 + y*1 − 1| | |
d(A, l) = |
| = |y − 1| |
| | √1 | |
||
PA|| =
√(x−2)2 + (y−2)2
√(x−2)2 + (y−2)2 = |y − 1| /
2
(x−2)
2 + (y−2)
2 = (y−1)
2
x
2 − 2x +
4 +
y2 − 4y +
4 =
y2 − 2y +
1
x
2 − 2x + 7 = 2y
Nie jestem pewien czy o to chodziło.
23 lut 00:17
Trivial:
Poprawka...
Jest: d(A, l) = ...
Powinno być: d(A, k) = ...
23 lut 00:18