geometria analityczna
Gosia : proszę o pomoc, nauczycielka się na mnie uwzięła i dostałam takiego karniaka −.−
" znajdź współrzędne punktu Q będącego obrazem punktu P(−1,−4) w symetrii osiowej względem
prostej
k:5x+4y−20=0"
proszę też o wyjaśnienie poszczególnych kroków..
22 lut 17:22
Gosia : bardzo proszę o pomoc
22 lut 17:46
S: Q=(9,4)
22 lut 17:57
Gosia : a mogę prosić o jakieś obliczenia? bo za nic nie ogarniam
22 lut 17:59
Zimny: 1) policz odleglosc punktu P od prostej k
2)poprowadz prosta prostopadla do prostej k, przeksztalc do postaci kierunkowej, wtedy Q ma
wspolrzedne (x,l) gdzie l jest postacia kierunkowa prostej prostopadlej do k.
3) Stosujac wzor na odleglosc punktu od prostej , wstaw wspolrzedne do wzoru , otrzymasz
rownanie z wartoscia bezwzgledna, jednym rozwiazaniem bedzie punkt Q, drugim P.
22 lut 18:04
Zimny: Ewentualnie:
1) poprowadz prosta prostopadla do k przechodzaca przez punkt P.
2)Oblicz punkt przeciecia tych prostych
3)Otrzymany punkt bedzie srodkiem pomiedzy punktami P i Q
22 lut 18:07
Gosia : dziękuję.
22 lut 18:11
dero2005:

1
o przerabiamy równanie ogólne prostej na równanie kierunkowe
5x+4y−20 = 0
4y = −5x+20 \:4
y = −
54x + 5
2
o liczymy współczynnik kierunkowy
a = −
54
3
o liczymy wspólczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
a*a
1 = −1
4
o liczymy prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt P(−1,−4)
y
1 = a
1(x−x
P)+y
P
y
1 =
45(x+1)−4
y1 = 45x − 165
5
o liczymy punkt przecięcia prostych
y
1 = y
45x −
165 = −
54x + 5
x = 4 y = 0 S = (4; 0) → punkt przecięcia
6
o liczymy punkt Q
− liczymy wektor PS
→ =[4+1; 0+4] = [5;4]
− dodajemy ten wektor do punktu S
SQ
→ = [4+5; 0+4] = [9; 4]
Punkt Q =(9; 4)
22 lut 18:13
AS: Gosiu − a może jednak się nie uwzięła.Trochę krytycznie
spojrzyj na swoje umiejętności również.
Przecież sama przyznajesz,że nie wiesz jak to rozwiązać.
Uzupełnisz umiejętności i wszystko będzie dobrze.
22 lut 19:55
Asia: uwzięła się, to było zadanie z tego co mnie czeka −.− nie mieliśmy tego działu, wypaliła go od
tak
22 lut 20:51