Udowodnij
Tony: Kolejne zadanie, na które jestem za głupi.
Wykaż, że jeśli x, y są liczbami różnymi od zera i 1x− 1y =x−y to x = y lub xy = −1.
Proszę o jakąś podpowiedź.
Kombinowałem w tą stronę, ale nie ma szans, żeby coś wyszło:
1x− 1y =x−y
1x− 1y − x + y = 0
22 lut 22:26
Tony: może układ równań?
22 lut 22:28
dyzio:
(x−y)*xy= y−x
(x−y)*xy +x −y=0
(x−y)(xy+1)=0
x−y=0 lub xy+1=0
x= y lub xy= −1
c.n.u
22 lut 22:31
Tony: dyzio można troszkę wolniej początek i co oznacza c.n.u.?
22 lut 22:33
dyzio:
c.n.u −−−−− " co należało udowodnić"
22 lut 22:37
dyzio:
1/ sprowadzasz do wspólnego mianownika:
22 lut 22:38
Tony: ok, możesz jeszcze jakoś wolniej początek pokazać? Nie wiem jak do tego doprowadziłeś
kompletnie.
22 lut 22:38
Tony: uprzedziłeś mnie, dzięki
22 lut 22:39
Tony: skoro wyszło y+xxy to dlaczego jest dalej y−xxy
22 lut 22:44
dyzio:
To zwykły chochlik

ma być:
sorry
22 lut 22:46
ICSP: Eta to ty?
22 lut 22:46
dyzio:
22 lut 22:47
Tony: dyzio − dzięki, staram się to wszystko ogarnąć, dlatego tak dopytuję. Dzięki wielkie

PS. Eta = dyzio?
22 lut 22:48
dyzio:
c. n. u
22 lut 22:51