matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.4.2010
Zadania
Odp.
2
Johnny Five:
Korzystajac z wlasnosci wartoci bezwzglednej, uzasadnij, ze wyrazenie
2
||x−2|−4|*||x−2|+4| * |
| przedstawia liczbe naturalna. Podaj konieczne
x
2
−4x −12
zalozenia.
6
soulee:
0,0001
5
: 0,00001
5
1
ala:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(2,4), C=(4,2). Napisz równania prostych zawierających : a) symetralną boku BC, b) środkową boku BC, c) wysokość BC,
3
Staszek:
Pole powierzchni walca wynosi 40π cm
2
, a jego wysokość 10. Oblicz pole koła będącego podstawą walca.
2
anna:
Pomóżcie
Przedstaw na osi liczbowej zbiory A, B, A ∩ B oraz A ∪ B, gdy: A={x : x ∊ R⋀ |x + 2| <5}, B={x : x ∊ R ⋀ |x + 5| ≥2}
2
kinia:
POMOCY ! opisz za pomocą układu nierówności trójkąt wierzchołkach A=(−4,−2), B=(4,0), C=(0,2).
3
krystian prosi o pomoc:
5.Dany jest wielomian
3
olaaa:
kierowca pomyslała ze odległość 208 km moze przejechac z pewna predkoscia v w czasie t. gdyby jechał z predkoscia o 13 km/h wieksza to te sama trase pokonał by w czasie 0,8 godziny
1
anna:
Pomóżcie
Przedstaw na osi liczbowej zbiory A, B, A ∩ B oraz A ∪ B, gdy: A={x : x ∊ R⋀ |x + 2| <5}, B={x : x ∊ R ⋀ |x + 5| ≥2}
0
matem. lama Ewelina:
Ciagi geometryczne
jutro mam klasowke
:<<<
0
kinia:
POMOCY ! opisz za pomocą układu nierówności trójkąt wierzchołkach A=(−4,−2), B=(4,0), C=(0,2).
1
Kasiek:
nikt mi nie pomoże
http://matematyka.pisz.pl/forum/49039.html
4
matem. lama Ewelina:
POMOCY
2
Paweł:
Kuba pożyczył od taty samochód, którym wyruszył z domu na spotkanie ze swoją dziewczyną. Przed wyjazdem obliczył, że jadąc ze średnią prędkościa 60km/h przybędzie na spotkanie dokładnie o
1
ZORDON:
Oblicz najmniejszą wartość funkcji X
2
−9. Prosiłbym o wytłumaczenie po kolei jak to się robi.
1
kajetan:
w prostokątnym układzie współrzędnych sporządź wykres równania |x|+|y|=2
3
lipnie:
Dodać logarytmy... log5
2
+log4=?
5
pawel!:
w ciagu geometrycznym (an) dane sa a
1
=34 a
8
=−4 oblicz iloraz tego ciagu
6
rox:
a
4
=6 S
6
=17. Oblicz a
1
i q.
0
kinia:
2
ada:
SOS Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(2,4), C=(4,2). Napisz równania prostych zawierających : a) symetralną boku BC, b) środkową boku BC, c) wysokość BC,
2
oli:
w przedziale (3,729>poteg liczby 3 jest a 6
1
aga:
Uczniowie zebrali 59 kg złomu metali kolorowych, przy czym miedzi i aluminium zebrali razem o 1 kg więcej niż cynku, a miedzi o 12 kg więcej niż aluminium. ile każdego metalu zebrali
1
anna:
2
ZORDON:
o ile procent zmniejszy się pole prostokąta jeżeli długość każdego z boków zmniejszymy o 40% ?
0
pomoże ktoś?:
http://matematyka.pisz.pl/forum/49127.html
2
brzoo:
zadanie z logarytmow 2log
2
5 + log
5
3
4
Adek:
no prosze pomóżcie musi ktoś wiedzieć jak się wylicza te współrzędne
8
milenaa:
Droga powstaje z płyt betonowych o wymiarach długość 4.5m, szerokość 3 m, grubość0.2m. Ile m3 potrzeba na wykonanie takiej płyty?
5
milenaa:
W czasie budowy obwodnicy walec o średnicy 1m i szerokości 2 m ubijał piasek. a)jaka jest powierzchnia walca?
0
Adek:
mam tylko takie pytanie jak oblicza się współrzedne punktu jednostajnego względem jakiegoś punktu
?
3
uczen15:
Cześć. mam do zrobienia takie zadanie, którego nie umiem
3
zuza:
POMOCY
18
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!:
podstawa graniastoslupa jest trojkat prostokatny, w ktorym przeciwprostokatna ma dlugosc 8 cm a jeden z katow ma miare 30 stopni. powieszchnia boczna tego graniastoslupa po rozwinieciu na
1
oskar:
Przedstaw na osi liczbowej zbiór oraz zapisz w postaci przedziału lub sumy przedziałów
16
anonim:
Witam. Mam problem mam obliczyć pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości 4 cm a nie mam więcej danych
proszę o pomoc
1
jaśko:
Rzucamy dwa razy sześcienną kostką. Prawdopodobieństwo otrzymania sumy równej 10 i jednocześnie różnych wyników na obu kostkach wynosi:
3
songoo:
problem z wielomianami
a) 9x
3
+ 18x
2
− 16x − 32 = 0
2
aga:
Uczniowie zebrali 59 kg złomu metali kolorowych, przy czym miedzi i aluminium zebrali razem o 1 kg więcej niż cynku, a miedzi o 12 kg więcej niż aluminium. ile każdego metalu zebrali
1
anna:
6
anna:
punkt M symetryczny do punktu M, =(9;17) względem prostej y=6 ma współrzędne; a,M=(9;−5) b.M=(9;6) c.M=(3;17) d.M=99;−3)
1
ada:
SOS Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(2,4), C=(4,2). Napisz równania prostych zawierających : a) symetralną boku BC, b) środkową boku BC, c) wysokość BC,
0
kinia:
POMOCY
! opisz za pomocą układu nierówności trójkąt wierzchołkach A=(−4,−2), B=(4,0), C=(0,2).
2
Radziu0890:
Na ile sposób można ustawić w szeregu 4 misie i 5 lalek, tak aby:
3
Radziu0890:
Kombinatoryka
1
ola:
6.Krople deszczu mają zwykle ok. 2 mm średnicy. Oblicz, ile kropel deszczu napełni szklankę w kształcie walca o średnicy 6 cm i wysokości 8 cm ?
3
songoo:
pomocy z wielomianami a) x
3
− x
2
=0
2
sm:
rozwiąż nierówność −3x
2
+3x−3<0
5
anna:
wiadomo,żeW(−1)=−1, gdy W(x)=2x
3
+px−3. Zatem wartość współczynnika p wynosi; a.0,25 b.−4 c. 4 d. −1
3
anna:
rozwiązaniem nierówności −x
2
+4x>0 jest (0;4) to jak wygląda wykres ramiona do góry czy na dół.
4
owułek:
A co z takim zadaniem ? : graniastosłup prawidłowy trójkątny ma krawędź podstawy długości 18, a jego wysokość jest
1
ABCD:
Przekątna przekroju osiowego ma długość 15 i tworzy z jego podstawą kąt α. Oblicz objętość tego walca jeśli wiadomo że cosα = 0,6
1
pomocy!!!!!!:
oblicz sume pierwszych 20 wyrazow ciagu arytmetycznego o wyrazie pierwszym rownym 2 i roznicy rownej 3
2
xyz:
Na zegarze ściennym wskazówka godzinowa ma długość 8 cm, minutowa 10 cm, a sekundowa 2,5 cm. jaką drogę przebywa w ciągu 24 godzin koniec każdej wskazówki?
4
owułek:
Sprawdzi mi ktoś zadanie ? Bo mi nie wychodzi.
1
anna:
funkcja y=5x
2
−6x+
1
2
jest;;a.w rosnąca w przedziale<
3
5
,+
∞
) b. rosnąca w przedziale<
1
2
+
∞
) c. malejąca w przedziale <
1
2
,+
∞
)
2
olaaa:
Liczba sposobów na jekie mozna usadzic 4 osoby na ławce, jest równa?
2
kamielke:
rownanie wielomianowe.POMOCY 3x
3
− 2x
2
− 9x + 6 = 0
1
Nati:
POMOŻE MI KTOŚ PROSZE dany jest odcinek o końcach A(2,4) i B(4,−2) oraz punkty O(0,0) i S(−2,−1). wyznacz współrzędne
3
Telewizor19:
||2x−6|−2|=<4
9
Rafi:
1) Z oddziału liczącego 30 żołnierzy i 3 oficerów trzeba wybrać wartę składająca się z 1 oficera i 5 żołnierzy. Ile jest możliwości wyboru?
3
kamielke:
Po obniżce 30% kalkulator kosztuje 210zł. Ile kosztował przed obniżką?
2
owułek:
:( W prostopadłościanie o krawędziach podstawy długości 9 i 12 cm tangens kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do jego podstawy wynosi u{3}{5 . Czy pole powierzchni bocznej
9
Iga:
licznik 4
3/2
* (−2)
2
*
√
2
mianownik
√
8
* 2
3
1
owułek:
Co z tym zrobić? Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma krawędź podstawy długości 3, a kąt między krótsza
3
mickey:
W loterii jest N biletów, z których n wygrywa. Oblicz prawdopodobieństwo, że posiadający r biletów ma przynajmniej 1 los wygrywający.
4
mario:
wyznacz ciag arytmetyczny majac dane a
2
=−6 ; a
8
=54
4
matthew:
Czesc, mam takie zadanie:
8
Tala1618:
a=x−7, b=x, c=x+1 są długościami boków trójkąta prostokątnego. Oblicz jego pole.
2
Iga:
Liczba log40 + 2log5 jest równa
1
ilonka:
:::rysunek::: Znajdź współrzędne punktów zaznaczonych na wykresach:
12
natalia:
jak rozłozyć to na czynniki? a) 8x
3
−27=
1
kamielke:
Uporzadkuj rosnaco liczby: log
7
7
√
7
; log
3
2 8 (o podstawie 32); log
3
3
√
9
3
kamielke:
Kto mi to rozwiaze? 2x
2
≤ x
0
Chemiaa:
Chemia− pomocy
Chemiaa: 1.Oblicz sklad procentowy pierwiastków w nastepujacych związkach chemicznych : a)
1
mariusz30:
oblicz 5 i 100 wyraz ciągu arytmetycznego o wyrazie pierwszym równy 8 i różnicy równej 5
2
sabina:
kąt alfa jest kątem ostrym takim że tg alfa =0,5 zatem sin alfa=? i cos alfa=?
3
Chemiaa:
Przepraszam, wiem ze jest to forum matematyczne lecz mam problem z Chemia mam do rozwiazania 3 zad. ktorych kompletnie nie rozumiem :
1
sandra:
prosze o pomoc: wykonaj działania:
2
Katasia:
Na mecz przyszło 320 kibiców. 70% z nich zapłaciło po 9 zł za bilet. Pozostali kupili bilety ulgowe w cenie o połowę mniejszą. Jaki dochód z biletów uzyskał organizator ?
1
Katasia:
na kwadracie o boku 6cm opisano okrąg a nastepnie wpisano okrąg.Ile razy długość okregu wpisanego jest mniejsza od długości okregu opisanego...
0
Anny:
Wiedząc,że α jest kątem ostrym i tgα=2, oblicz wartość wyrażenia (4 cosα − 3 sinα) / (3 cosα + 5 sinα).
0
Kala:
Podaj wymiary graniastosłupa prawidlowego czworokatnego jezeli jego objętośc wynosi 56 cm3 a PC 84cm2
2
Gabi:
dany jest odcinek o koncach A(−1,2) B(7,−4). znajdz na symetralnej tego odcinka taki punkt c, ktorego odleglosc od odcinka AB wynosi 10. jaka jest odleglosc punktu C od punktow A i B
26
Monika:
Oblicz granicę ciągu lim 4n – √(16n
2
+6n−15) lim┬(x→0)〖(e
x
−1)/sin2x〗
1
Asdf:
Hej, potrzebuje pomocy w wyznaczeniu ekstremum funkcji: f(x) = 2x
6
− 3x
4
1
sabina:
ze zbioru liczb {1 2 3 4 5 6 7 8 9 10} losujemy jedna liczbę . prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu liczby pierwszej jest równe?
1
Madzia :
Wyznacz miarę kąta ostrego między przekątnymi a) prostokąta o bokach a= 2
√
6
i b=3
√
2
3
Madzia :
Oblicz dwa pozostałe boki oraz pole trajkota w którym: a ) jeden bok ma długość 10 cm i tworzy z sąsiednimi bokami kąty 40 stopni i 75 stopni
1
sabina:
pole powierzchni kuli w dm
2
i objętość tej kuli w dm
3
wyraża ta sama liczba . zatem promień kuli wynosi=?
1
XxX:
:::rysunek::: W trójkącie ABC wpisano romb ADEF. Wykaż że:
2
sabina:
o funkcji liniowej f wiadomo że f(6)− f(4)= 6 i f(0)= −1 zatem f(x)=?
4
Sylwia:
Rozwiąż układ równań
1
Kala:
Chciałabym aby ktoś wytłumaczył mi, jak mam obliczyć wymiary prostopadłościanu prawidłowego czworokątnego,jeżeli mam podane tylko Pc i V. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale prosiłabym o
0
andrzej:
Pomocy nie umiem rozwiązać dwóch zadań z fizyki.
4
Zocha:
czy pomagacie też z j.polskiego?
2
anna:
obwód kwadratu w którym przekątna jest 2dłuższa od boku wynosi;a.8(1+
√
2
) b. 1+
√
2
c. 4 d. (1+
√
2
)6
2
1
sabina:
liczby 1, x, 18 są odpowiednio pierwszym piatym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego zatem x=?
2
andzia:
Błagam o pomoc
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie |x−2|+|x+3|=p ma dokładnie dwa rozwiązania.
1
anna:
postacią iloczynową wielomianu Q(x)=2x
3
+2x
2
−12x jest;a.2(x−2)(x+1) b.x(x−2)(x+1) c. 2x(x+2)(x−1) d. 2x(x−2)(x+1)
1
rovni:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania(jest to dział kombinatoryka) dana jest funkcja f która przeprowadza zbiór {1,2,3,4 ... 25} w zbiór {1,2,3,4,....31}. Ile
3
Paweł:
oblicz pole trapezu mając daną długość łączącą środki ramion=5 i wysokość =4 proszę proszę proszę
1
kaha:
Ze zbioru liczb 1,2...,2n+5 wybieramy jednocześnie dwie liczby. Na ile sposobów możemy to zrobić, tak aby otrzymać dwie liczby takie, że:
2
Oskar:
5x + 2 ≥3(2+6x) + 5
1
???:
rozwiaz rownanie
x+2
3x
=
1
x−2
2
Olga:
w trójkącie prostokatnym jedna z przyprostokątnych=20, środkowa 12. 5. oblicz pole trójkąta
0
???:
dany jest ciag a
=
7−
2n
5
a) ktorym wyrazem tego ciagu jest liczba 1?
4
owułek:
Jak zrobuić to zadanie ? Pomocy
0
???:
pan jan postanowil wybrukowac kostka prostokatny podjazd do garazu, ktory ma wymiary 10mx5m . podjazd ma byc dwukolorowy, wnetrze bezowe a dookola brazowa obwodka jednkowej szerokosci.
0
???:
w trojkacie prostokatnym przyprostokatna lezaca przy kacie α ma dlugosc 3cm a przyprostokatna lezaca naprzeciw tego kata 7cm. oblicz wartosc wyrazenia sinα:tgα
0
mdnklj:
Wiedząc,że α jest kątem ostrym i tgα=2, oblicz wartość wyrażenia (4 cosα − 3 sinα) / (3 cosα + 5 sinα).
5
Sylwia:
Rozwiąż równanie logarytmiczne:
1
???:
oblicz 2log
5
2+log
5
3
1
???:
rozwiaz rownanie x
3
−4x+3x
2
−12=0
0
Sylwia:
Rozwiąż nierównośc lgarytmiczną: a) log(2−7x) > 1+log3
1
KKK:
1. an = −n
2
+3n−2 wyznacz dodatnie wyrazy tego ciagu
0
andrzej:
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
1
???:
poslugujac sie wzorem sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ oblicz sin 75*
0
Gos:
taki podpunkt miałam na sprawdzianie: log
a
6
√
pq
3
r
4
0
Nati:
dany jest odcinek o końcach A(2,4) i B(4,−2) oraz punkty O(0,0) i S(−2,−1). wyznacz współrzędne odpowiednich punktów
1
???:
punkty A(4,−1), B(−2,3) C(−3,−5) sa wierzcholkami trojkata rownoramiennego. oblicz dlugosc wysokosci poprowadzonej z wierzcholka C.
8
Boguś:
:::rysunek::: Na prostokątny trawniku zainstalowano system zraszaczy.Każdy z nich podlewa obszar koła o
0
alexs:
WYdajność pracy brygady budowlanej systematycznie malała miedzy lipcem a grudniem (tzn. wartość produkcjii tworzyła malejący ciąg arytmetyczny ) . wydajność pracy w grudniu była o 26 2/3 %
4
Madzia :
Oblicz pole prostokąta w którym przekątne przecinają się pod kątem 80 stopni Dłuższy bok ma 5 cm.
1
???:
napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 4x−2y+1=0 i przechodzacej przez punkt P(2,−5)
1
Madzia :
Oblicz kąt wpisany w okrąg o promieniu r i oparty na cięciwie długości c. a) r=4 c=5
0
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
x
√
3
√
sin
2
=
2
2
x
tez jest pod pierwiastkiem
2
1
???:
gdy mikołaj stoi wieczorem 3m od latarni, to rzuca cien ktory ma dlugosc 1m. mikołaj ma 1,6 m wzrostu. jaka jest wysokosc latarni?
0
juliette:
:::rysunek::: h=8 oblicz obwód
3
Maciek:
Rozwiąż nierówności: (x−5) (x=2)
2
(x−1)>0
1
Bo:
Na trawniku zainstalowano system zraszaczy.Każdy z nich podlewa obszar koła o promieniu 1 m.Jaka częćść trawnika została podlana po uruchomieniu wszystkich zraszaczy.
3
kasieńka:):
Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej przez punkt P=(1,2)
0
alexs:
Miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny o róznicy 47 stopni. oblicz miary kątów tego czworokąta
10
Maciek:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
3
Ania:
Co robię tu źle? (3
1
2
)
4
x
1
9
x (
√
27
)
6
0
patka018:
Uzasadnij, że przekątne deltoidu przecinają się pod kątem prostym. wyprowadz wzór na pole deltoidu.
1
aga:
ile wynosi suma dwudziestu poczatkowych liczb naturalnych ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 1
0
Nati:
dany jest odcinek o końcach A(2,4) i B(4,−2) oraz punkty O(0,0) i S(−2,−1). wyznacz współrzędne odpowiednich punktów
0
Wyrażenie 3/x−3 − x/x+1 zapisz w postaci ilorazu dwóch wielomianów
1
Wielomiany W(x)=ax(x+b)
2
i V(x)=x
3
+2x
2
+x są równe. Oblicz a i b.
0
kkk:
an = −n
2
+3n−2 wyznacz dodatnie wyrazy tego ciagu
8
chciłabym to z rozumieć:
Dla n ≥ 1 wyrazy ciąg określone są za pomocą wzoru a
n
+
1
= a
n
2
+ na
n
. Która z liczb: − 2,−1,0,1,2 należy wybrać jako a
1
,aby:
2
Paweł:
W ramach akcji ekologicznej uczniowie klasy IIb zbierali nakrętki do butelek chłopcy zebrali 240 ,a dziewczęta 190 takich nakrętek .Średnio jeden chłopiec zebrał o jedną nakrętke więcej
0
ABCD:
Przekątna przekroju osiowego ma długość 15 i tworzy z jego podstawą kąt α. Oblicz objętość tego walca jeśli wiadomo że cosα = 0,6
0
ABCD:
Średnica podstawy walca ma 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest czterokrotnie większe od pola jego podstawy. Oblicz V.
0
ABCD:
Oblicz pole całkowitej powierzchni walca o promieniu podstawy 4 cm, jeśli pole jego przekroju osiowego jest równe 40 cm
2
2
ABCD:
Pole powierzchni walca wynosi 40π cm
2
, a jego wysokość 10. Oblicz pole koła będącego podstawą walca.
3
ADA:
MAM TAKIE ZADANIE Z CHEMI ZROBI KTOŚ:
0
Carrolinexd:
Droga powstaje z płyt betonowych o wymiarach długość 4.5m, szerokość 3 m, grubość0.2m. Ile m
3
potrzeba na wykonanie takiej płyty?
6
kasieczka :
BARDZO PROSTE ZADANIE
POTRZEBNA POMOCNA DŁOŃ
droga powstaje z płyt betonowych o wymiarach długość to 4,5m szerokość 3m i grubość 0,2m. ile
2
Carrolinexd:
W czasie budowy obwodnicy walec o średnicy 1m i szerokości 2 m ubijał piasek. a)jaka jest powierzchnia walca?
2
kasieczka :
ZADANIE DLA PROFESJONALISTÓW!− DLA CIEBIE TEŻ
W czasie budowy autostrady walec o śrdnicy 1m i szerokości 2m ubijał piasek.
1
Oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x
2
−6x+1 w przedziale <0,1>
1
M:
Rozwiąż równanie:
0
tototok:
Wykres funkcji f(x)=(x−3)
2
−2 NIE MA punktów wspólnych z prostą o równaniu: a) y=−3
0
Ewelina:
Punkty A (−1;4), B (3;2) sa kolejnymi bokami kwadratu. Obwod tego kwadratu jest rowny: a) 4{6}
1
dyskus:
obliczyć pole całkowite walca średnica to 75 cm a wysokość to 100 cm
0
dyskus:
0
Przemas:
W ramę o wymiarach 1,5 m x 0,8 m wstawiono lustro ze szkła grubości 10 mm, gęstość szkla wynosi 2,6 g/cm³. Jaki ciezar musi wytrzymac hak, na ktorym powieszono lustro jezeli rama wazy 2kg?
2
tototok:
Różnica miar dwóch sąsiednich katów wewnętrznych równoległoboku jest równa 30. Ile wynosi kąt rozwarty tego równoległoboku?
5
Oskar:
6 do 15 razy 36 do 12 razy9 do minus 19 podzielić przez 8 do 13 razy 4 do 3.... sorki nie umiem
5
aga:
czy liczba log
√
3
3 jest liczba calkowita? czy liczba log
3
√
3
jest liczba calkowita?
21
Ibag:
W trójkącie ABC dwie wysokości mają długości nie miejsze niż długości boków, do których są prostopadłe. Uzasadnij, że trójkąt ABC jest równoramienny. Jakie są miary kątów tego trójkąta?
3
Liczby −8,4 i x+1 (w podanej kolejności)są pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego. Ile wynosi liczba x?
2
aga:
wartosc wyrazenia 36
log
6
4
+ 7
log
7
16
wynosi
0
olka:
1
Damian:
Dłuższa przekątna rombu tworzy z jego bokiem alfa kąt 30
o
oraz wiadomo, że a=12. Krótsza przekątna rombu wynosi:
1
Celina:
Wzór funkcji, której wykres powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji f o 7 jednostek w prawo, to :
0
Aneta:
Liczby naturalne n>5, których reszta z dzielenia przez 5 jest równa 3: a)tworzą ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=5n+3
1
aga:
wartosc wyrazenia 4
loga
2
5
wynosi
1
pawell:
Wyznacz dziedzinę(naturalna) funkcji i narysuj otrzymany zbiór z= ln xy
2
Wskaż liczbę rozwiązań równania 11−x/x
2
−11=0 Jak to obliczyć?
1
syla:
Rozwiąż równanie: x
3
+4x
2
−2x−8=0
3
Bozena 55:
Mateusz mam problem z tymi zagadnieniami z fizyki . Poprzednim razem pomogłeś i zaliczyłam. w sobotę mam kartkówkę Pomóż
0
anna:
:::rysunek::: obwód trójkąta ABC przedstawionego na rysunku wynosi? a.6(1+
√
2
+
√
3
) b.6(2
√
2
+3) c. 18 d.
1
Aneta:
Liczby −4,4,−1,1 są pierwiastkami wielomianu: a) W(x)=(x
2
−4)(x
2
+4)(x−1)(x+1)
1
anna:
wysokość trójkąta równobocznego o polu powierzchni 48
√
3
wynosi; a. 8
√
3
b. 12 c. 4
√
3
d. 4
√
3
3
Michał:
Oblicz odległość punktu K= (3,−2) od prostej y=0,5x−2
5
Ola:
Cześć. Mam dwa zadania z którymi w ogóle nie potrafię sobie poradzić, tzn nie wiem jak się za to zabrać.
1
aga:
wiadomo ze x
0,1205
=6 ,to wtedy x
0,3615
=?
1
aga:
wiadomo ze a=3log
8
4 zatem a jest rowne
2
paweł:
jak obliczyć asymptoty f(x)=
x
2
x+1
0
Anny:
0
egger:
y=1/ |2−cosx|
1
Raff:
Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 13 i jednej z przyprostokątnych 5 podzielono prostą prostopadłą do dłuższej przyprostokątnej przechodzącą przez jej środek. Oblicz pole tych figur
2
MATeusz:
x
3
− 7x
2
+ 2x − 14 = 0
1
Lizyy ! ; D:
W loterii jest 150 losów, ale tylko 20 losów wygrywających. Przed tobą losowało już 30 osób i żądna nie wygrała.
0
Dawid:
sinx − 2 = cos2x
0
lusia:
w tabeli przedstawiono liczby poszczególnych ocen na półrocze z matematyki w klasie 3a
3
Raff:
W okręgu o promieniu 6 poprowadzono cięciwę AB. Długość łuku AB jest równa 2π. Oblicz miarę kąta zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A.